BERGFEX: Vipava Tal: Dopust Vipava Tal - Potovati Vipava Tal

Goriška

Vipava Tal

107 - 523m
Zemljevid
Skrij zemljevid

Vipava Tal

107 - 523m

Vipavska dolina - toliko vsega

Vipavska dolina leži na zahodnem delu Slovenije, na prehodu iz osrednje Slovenije v furlansko nižino. Od vzhoda proti zahodu jo oklepajo planote Nanos, Hrušica in izraziti rob Trnovskega gozda. Na jugu jo od Krasa ločijo Vipavski griči. Na zahodu se Dolina izteka v Goriško ravan.

Gladko dolinsko dno je odžejano z glavno vodno žilo – reko Vipavo, ki veže zgornji in spodnji konec doline. Svoje popotovanje začenja v Vipavi, od nas pa se, hiteča proti Soči, poslovi v spodnji Vipavski dolini.

Območje je reliefno, pedološko in klimatsko zelo pestro, kar narekuje, da so tudi kmetijske dejavnosti in vzgoje kultur zelo različne. Vipavska dolina s svojimi planotami je dežela mnogih barv. V zgodnji pomladi na planotah še slika svoje mojstrovine zima, medtem ko se Dolina že odeva v nežno belino sadnega cvetja. In ko ta v poletju zasije pšenično zlato, greje z ognjeno gorkoto koruznih storžev, diha z nežno poletno poltjo breskev, planote polnijo svoje zelene travnike z živopisnim rožnim svetom. Potem planote zardijo v zrelih plodovih malin… in nato Dolina vrne z nasmehom grozdnih jagod. Vzporedna življenja istega časa.

Dežela, kjer se križajo, stikajo in oddvojijo poti, ima burno preteklost. Pogosta je beseda o imenih zgodovine, o velikih in malih usodah, o življenju, ki ima vsako svoj namen, o svetih in čarnih znamenjih – teh s tišino govorečih zapisovalcih.

Toda, če je kaj, kar je do konca zaznamovalo ta košček sveta, je to njena vila rojenica – burja, ki se z vsem svojim dostojanstvom pogosto spusti med nas. Ta je Dolini dala karakter.

Vipavska dolina - premišljen načrt ali sestavljenka čudovitih naključij? Vsekakor žar, ki vrača v vračanja …

Vir: www.vipavska-dolina.si/

Ocenjevanje 5,0
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Vipava Tal

Alle Freizeittipps anzeigen


Kontakt Vipava Tal

TIC Vipava
Glavni trg 1, SI-5271 Vipava

Telefon
+386 5 3687041
FAKS
+386 5 3687041
Domača stran
https://www.vipavska-dolina.si
E-Mail
tic.vipava@siol.net

Vprašanje in Naročanje prospektov Bivališča

Kraji Vipava Tal
Vlečnice Poletno obratovanje
  • Javornik
    27.04.2018 - 06.10.2018 (2 Vlečnice)
Unterkünfte finden Vipava Tal

Spletne kamere

Keine Einträge gefunden.

Es wurden %count% Einträge gefunden. Bitte Suche verfeinern.

Lokale Suchergebnisse (Entfernung <= 25km)

Več rezultatov (Entfernung > 25km)

Vsi %count% Rezultati iskanja

%name% %region%
%type% %elevation%