Izvir sprostitve
aktivnosti v naravi

Vipavska dolina leži na zahodu Slovenije, na prehodu iz osrednje Slovenije v Furlansko nižino. Od vzhoda proti zahodu se nad dolino dvigujejo planote Nanos, Hrušica in rob Trnovskega gozda. Na jugu Vipavsko dolino od Krasa ločijo Vipavski griči. Na zahodu se Dolina končuje z Goriško ravnjo. Dolina skupaj meri 310 kvadratnih kilometrov, v njej pa živi 63.052 prebivalcev. Povprečna gostota poselitve je 203 ljudje na kvadratni kilometer. Od povirja potoka Močilnika pod Razdrtim do Goriške ravnine ob državni meji z Italijo meri Vipavska dolina v dolžino okrog 40 km. V smeri od vzhoda proti zahodu se dolina deli na Zgornjo, Srednjo in Spodnjo Vipavsko dolino, najbolj poseljena je zgornja.Vipavska dolina leži na zahodu Slovenije, na prehodu iz osrednje Slovenije v Furlansko nižino.

Izvir narave
naravne znamenitosti

Ob reki Vipavi, ki se izliva v Sočo in nato v Jadransko morje, se v dolino širi vpliv Sredozemlja. Ostri sever in topli jug ustvarjata pogoje za rastlinsko raznovrstnost in edinstvenost. Dolina in njeno obrobje sta iz protislovij stkan čudež: na dnu doline odganjajo brsti vinske trte, na Nanosu in Čavnu, le 20 minut vožnje stran, popotnik gazi sneg.

Posebna značilnost gornje Vipavske doline je močan severovzhodni veter – burja, ki se zaganja s hitrostjo 120 in celo več km na uro. Prav na burjo je vezana slikovita podoba s kamni obloženih streh.

Vir: www.vipavska-dolina.si/

Ocenjevanje 5,0
Moja ocena:

Pišite na Volčja Draga

TIC Vipava
Glavni trg 1, SI-5271 Vipava

Telefon
+386 5 3687041
Faks
+386 5 3687041
Domača stran
https://www.vipavska-dolina.si
E-Mail
tic.vipava@siol.net

Zahtevek und Naročilo brošure

Kraji Vipava Tal
Najnovejše ocene
Loterija
zwei Shokz-Kopfhörer
Gewinnspiel Shokz Open-Ear Kopfhörer