IDRIJA, biser Unescove dediščine

Idrija leži v zahodnem delu Slovenije, na stičišču Alp in dinaridov. Mesto se ponaša z bogato kulturno dediščino, obkrožata pa ga slikovito podeželje in neokrnjena narava.
Idrija se ponaša z več UNESCO nazivi. Najbolj znana je po dediščini rudarjenja živega srebra, ki je vpisana na Unescov Seznam svetovne dediščine človeštva. Rudniško podzemlje, objekti, naprave in stroji ter druga tehniška dediščina pripovedujejo zgodbe 500 let starega rudnika in življenja v Idriji. Nad mestom stoji rudniški grad - Grad Gewerkenegg, kjer so na ogled tematske razstave.
Idrija je tudi središče ročno klekljane čipke. Klekljarska obrt se je razživela na vrhuncu rudarjenja in se ohranila do danes. V Idriji so se razvile posebne tehnike in vzorci, ki jih poznamo kot idrijsko čipko. Junija v Idriji poteka 3-dnevni festival idrijske čipke, ki ponuja strokovne in zabavne dogodke. Klekljanju idrijske čipke je bila vrednost priznana s skupnim vpisom enote "Klekljanje čipk v Sloveniji" na Unescov reprezentativni seznam nesnovne dediščine.
Na območju občine Idrija je bil zaradi izjemnih geoloških in drugih naravnih danosti ustanovljen tudi UNESCO globalni geopark Idrija. Njegov namen je ohranjanje narave, izobraževanje in trajnostni razvoj območja v sodelovanju z lokalnim prebivalstvom in ponudniki. Na območju Geoparka Idrija leži tudi zavarovano območje narave - Krajinski park Zgornja Idrijca, ki ponuja možnosti rekreacije in oddiha v naravi.
Na idrijskem lahko okusite tudi številne lokalne jedi. Najbolj znani so idrijski žlikrofi, ki imajo v avgustu tudi svoj praznik, tu pa so doma tudi druge okusne jedi, narejene iz kakovostnih lokalnih sestavin.

Ocenjevanje 5,0
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Idrija

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Idrija

TIC Idrija
Vodnikova 3, SI-5280 Idrija

Telefon
+386 5 3743916
Faks
+386 5 3743915
Domača stran
http://www.visit-idrija.si
E-Mail
tic@visit-idrija.si

Zahtevek und Naročilo brošure

Najnovejše ocene

Spletne kamere

Loterija
Pullover, Skibrille oder Anorak
Gewinnspiel der Marke Strawanza®