Ajdovščina je osrednje mesto Vipavske doline, ki ji radi rečemo tudi rajski vrt Slovenije. Je vedno zeleno mesto, bogato s kulturnimi in naravnimi spomeniki. Sodobna arhitekturna ureditev je svojevrstna mešanica različnih arhitekturnih slogov, saj so današnje stavbe zgrajene na temeljih rimske Castre. Hudourniška reka Hubelj deli mesto na dva dela: Ajdovščina in Šturje.

Mesto bogati tudi kulturna dediščina slikarja in grafika Vena Pilona (zbirko njegovih del hranijo v Pilonovi galeriji) ter baročnega slikarja, domačina Antona Cebeja.

Muzej Ajdovščina hrani dve zbirki: v zgornjem nadstropju muzejske stavbe je na razstavi Fluvio Frigido - Castra - Flovius - Ajdovščina predstavljen del bogate arheološke zgodbe o Ajdovščini. V pritličju je shranjena zbirka okoli 1200 fosilov iz vse Slovenije, s poudarkom na tistih, ki so bili najdeni v Vipavski dolini.

Ajdovščina se ponaša s športnim letališčem, ki ga upravlja Aeroklub Josip Križaj. Lepo ima urejene športne objekte: Športni center Ajdovščina skrbi za rekreacijo vseh ciljnih skupin prebivalstva, poleti pa vabi na Letno kopališče Ajdovščina, privlačen zaradi veliko zelenih in senčnih površin; Športni park Pale, kjer so čudovito urejena igrišča za tenis, košarko, balinanje, otroška igrišča, prav tam pa je tudi izhodišče Naravoslovne učne poti do izvira Hublja.

V TIC-u Ajdovščina vam bodo z veseljem ponudili informacije o Vipavski dolini, pripravili program vašega izleta in vam priskrbeli lokalno turistično vodstvo.

Vir: www.slovenia.info/si/-ctg-kraji/Ajdov%C5%A1%C4%8Dina.htm?_ctg_kraji=3178&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje 4,0
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Ajdovščina

Ajdovščina

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Ajdovščina

TIC Ajdovščina
Cesta IV. Prekomorske 61 a, SI-5270 Ajdovščina

Telefon
+386 5 3659140
Faks
+386 5 3659141
Domača stran
https://www.tic-ajdovscina.si
E-Mail
tic.ajdovscina@siol.net

Zahtevek und Naročilo brošure

Kraji Vipava Tal
Gorske železnice Poletno delovanje
  • Javornik
    27.04.2018 - 06.10.2018 (2 Dvigala)