Vipava leži v zgornjem delu sončne Vipavske doline, ob številnih izvirih istoimenske reke, ki imajo mednarodno slavo zaradi izredne lege, vodnih in speleoloških značilnosti.

Reka Vipava ima kot edina v Evropi deltast izvir. Njeni izviri (Podfarovž, Podskala,…) so povezani s podzemnimi vodami kraškega zaledja Nanosa in Postojnske kotline. Dokaz, da je kraj Vipava prepreden z vodo, je število mostov. Teh je kar 25 in zato nekateri pravijo Vipavi slovenske Benetke.

V dolini se čutijo močni vplivi sredozemske klime, kar omogoča vzgojo in rast kakija, fig, vinske trte in celo oljk. Milo klimo občasno prekine burja, ki se zaganja z Nanosa in Trnovskega gozda.

Burja je pomagala krojiti zgodovino, saj je usodno posegla v boj med vojskama rimskega cesarja Teodozija in upornika Evgenija leta 394 v bitki pri Frigidu (Mrzli reki). Ta bitka velja za neposreden povod razpada rimskega cesarstva na dva dela.

Vipava se ponaša s pestro zgodovino, izjemnimi kulturnimi spomeniki, naravnimi posebnostmi in z dolgoletno vinogradniško tradicijo. Poleg odličnih vin Vipavo zaznamujeta tudi stolp gradu na strmem pobočju Nanosa in cerkev sv. Štefana s freskami Jelovška in Wolfa. Stavbni fond Vipave je pretežno iz 18. in 19. stoletja. Kraju so poseben pečat pustili grofje Lanthieri s svojimi gradovi in lepo urejenimi parki.

Vir: www.slovenia.info/si/Towns/Vipava,-Vipava-valley.htm?_ctg_kraji=3214&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Vipava

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Vipava

TIC Vipava
Glavni trg 1, SI-5271 Vipava

Telefon
+386 5 3687041
Faks
+386 5 3687041
Domača stran
https://www.vipavska-dolina.si
E-Mail
tic.vipava@siol.net

Zahtevek und Naročilo brošure

Kraji Vipava Tal
Gorske železnice Poletno delovanje
  • Javornik
    27.04.2018 - 06.10.2018 (2 Dvigala)
Loterija
Produkt-Paket für die ganze Familie
Primavera XXL-Gewinnspiel