Notranjsko-Kraška

406 - 559m
Zemljevid
Skrij zemljevid

Te slovenske regije preprosto ne morete spoznavati zgolj površinsko. In to dobesedno. Lepote, ki jih ponuja pod površjem, so še bolj osupljive kot tiste, ki jih lahko občudujete na tem razgibanem, večinoma z gozdom poraslim območjem. Skoraj vsak kvadratni kilometer območja namreč skriva katero izmed več tisoč kraških jam.

Nedaleč od Postojne, upravnega, gospodarskega in kulturnega središča regije, že več kot sto let v svoje podzemne rove s presunljivimi kamniškimi tvorbami vabi Postojnska jama. Na ogled okrog petih od skupaj 21 kilometrov rovov vas popeljejo z električnim vlakcem. V jami prebiva edini jamski vretenčar v Evropi, bleda dvoživka človeška ribica, proteus anguinus.

Ljubitelje podzemnih čudes očara tudi Križna jama v bližini Loškega polja, po kateri vas del poti popeljejo s čolnom. Med izjemne naravne znamenitosti, ki so prav tako del Notranjskega regijskega parka, sodi visok naravni most v Rakovem Škocjanu. Le nekaj kilometrov je oddaljen od še enega fenomena kraškega sveta, presihajočega jezera. Cerkniško jezero je v mesecih, ko je polno vode, največje slovensko jezero. Pojav presihanja vode je med prvimi na svetu raziskal znani slovenski zgodovinopisec Janez Vajkard Valvasor. Ta je v svojem delu Slava Vojvodine Kranjske, izdanem konec 17. stoletja, opisal tudi izvirno dejavnost prebivalcev Bloške planote, ki je pomembno vplivala na kasnejši razvoj smučarskega športa. Bločani so bili v tistem času edini v srednji Evropi, ki so uporabljali smuči pri hoji in vijuganju po snegu.

Notranjsko-kraška regija je območje, kjer šestkrat izvira in ponikne ista reka z različnimi imeni, ki sedmič in zadnjič pride na plan kot Ljubljanica. Prvič ponikne v Babnem polju, ki slovi kot območje, kjer je bila zabeležena najnižja temperatura v Sloveniji: minus 35 stopinj Celzija.

V tem precej razgibanem, hribovitem območju izstopa kraška planota Snežnik, ki je najvišji vrh južne Slovenije. Na obronku stoji lep grad Snežnik, ki je urejen v muzej.

Vpogled v razburljivejša obdobja 20. stoletja omogoča Park vojaške zgodovine Pivka, kjer so razstavljena številna oklepna vozila, ki so jih uporabljale vojske, udeležene v obe svetovni vojni, in tudi nekdanja Jugoslovanska ljudska armada.

Eno izmed središč regije je tudi Ilirska Bistrica, ki je bila v preteklih stoletjih znana po predelavi lesa. Žage so poganjali številni rečni mlini, od katerih je zdaj za ogled na voljo obnovljen Hodnikov mlin.

Quelle:www.slovenia.info/si/-ctg-regije/Region-Notranjsko-Kra%C5%A1ka.htm?_ctg_regije=155&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Notranjsko-Kraška

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Notranjsko-Kraška

STIC - Slowenisches Tourist-Info-Center
Krekov trg 10, SI-1000 Ljubljana

Telefon
+386 1 3064575
Faks
+386 1 3064580
Domača stran
http://www.slovenia.info/
E-Mail
stic@visitljubljana.si

Zahtevek und Naročilo brošure

Kraji Notranjsko-Kraška
Smučišča

Spletne kamere

Ni bilo najdenih vnosov.
Najdenih je bilo %count% vnosov. Prosimo, izboljšajte svoje iskanje.
Rezultati lokalnega iskanja (Razdalja <= 25km)
Več rezultatov iskanja (Razdalja > 25km)
Vse %count% Rezultati iskanja
%name% %region%
%type% %elevation%