Soča, ena najbolje ohranjenih alpskih rek, s svojimi smaragdnimi odsevi že stoletja piše samosvoje zgodbe: pravljico o Zlatorogu in legende o čudežni roži na najvišji gori Slovenije, zgodbe o pastirjih na gorskih planinah, pripovedke o izjemnem naravnem bogastvu, rodbinske sage trdoživih in gostoljubnih ljudi. Tu so ohranjeni spomini na pretresljivost vojne, ki je po svoje zaznamovala rajsko naravo. Pod alpskimi vrhovi, streljaj od znamenitega Triglavskega narodnega parka z Alpskim botaničnim vrtom, se prepletajo posebnosti kulturne dediščine umaknjene doline in razkošje zaščitenih naravnih vrednot.

Dolina Soče je evropsko pomembno stičišče narave in kulture. Njena nesnovna dediščina pripada človeštvu: pripada vam! Doživite jo po svoje: na Poti miru z vodnikom, ob katerem se boste počutili kot v spremstvu vojaka iz prve svetovne vojne, na srečanju z mojstri, ki rečne kamne in pesek spreminjajo v nepozabne podobe, na turističnih in ekoloških kmetijah, ki razvajajo čute z naravnimi okusi in doživetji, na adrenalinskem spustu po divjih brzicah, na jadralskem poletu z gorskega zaletišča, na pokušini sirarskih posebnosti, na poti po pastirskih stezah, kjer se bodo oči napolnile s podobami, kakršnih drugje ni.

Obiščite prvo evropsko destinacijo odličnosti v Sloveniji, ki s povezovanjem preteklosti in prihodnosti, naravne in nesnovne dediščine vsak dan živi v skladu z načeli trajnostnega razvoja. Napolnila vas bo z občutjem miru in zaznamovala z mirovnim sporočilom.

Okusite dolino Soče!
V dolini, ki povezuje najvišje gore Slovenije z Jadranskim morjem, je življenje drugačno. Tu se ljudje zanesejo na lastne moči in na lastno ustvarjalnost. Zgodbe Soče presenetijo s samosvojimi izdelki iz volne in voska, z umetnostjo iz kamnov in peska, z ritmi folklornih plesov, z zvenom ljudskega petja. Pravi okus doline pa se skriva v njeni gastronomiji! Ovce in krave, ki se pasejo po planinah nad dolino, dajejo mleko za značilen bovški in tolminski sir. Soške postrvi, avtohtone ribe iz Soče, vabijo ribiče k reki, iskalce užitka v lokalne restavracije. Krompir nima nikjer drugje takšnega okusa, kot ga imajo tukajšnje čompe. Bovški krafi in kobariški štruklji posladkajo spomine na doživetja iz soške doline.

Doživite jih aktivno!
Dolina Soče je s svojimi naravnimi razkošji že dolgo med najbolj priljubljenimi cilji iskalcev aktivnih doživetij v Evropi. V dolini mogočnih slapov in igrivih slapičev, tolmunov in sotesk lahko z izkušenim vodnikom doživite nepozaben spust s kajakom ali raftom, soteskanje po skrivnostnih pritokih in druga adrenalinska doživetja. Naravne posebnosti doline si lahko ogledate iz zraka z jadralnim padalom ali letalom. Poseben stik z naravo omogočata jamarstvo in zmajarstvo. Raziskovanje urejenih pohodniških, planinskih in kolesarskih poti vas vsakič znova pripelje do presenetljivih krajev in ljudi. Pozimi lahko z najvišje ležečega slovenskega visokogorskega smučišča na Kaninu občudujete razgled prav do morja!

Vir: www.slovenia.info/si/Touristische-Destinationen/EDEN-2008:-Das-So%C4%8Da-Tal.htm?destinacije=167&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje 4,8
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Soča-Tal

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Soča-Tal

LTO Sotočje - TIC Tolmin
Petra Skalarja 4, SI-5220 Tolmin

Telefon
+386 5 3800480
Faks
+386 5 3800483
Domača stran
https://www.dolina-soce.com
E-Mail
info@dolina-soce.si

Zahtevek und Naročilo brošure