Vrhnika: blizu, zelena, zanimiva in prečudna

Vrhnika je le 20 km oddaljena od prestolnice Ljubljane. Obe mesti povezuje reka Ljubljanica, po kateri je mesto Vrhnika dobila svoje ime. Kraška značilnost Ljubljanice je, da je ponikalnica, ki Vrh-nikne (pride na plano) na Vrhniki.

Prijetna osvežitev v poletnih mesecih so sprehodi ob številnih izvirih Ljubljanice, omenimo le Retovje in Močilnik, kot dva večja. Ob izvirih se lahko odpravite iz centra Vrhnike (kjer je lociran tudi TIC Vrhnika) ali vam organiziramo voden ogled. Od izvirov naj omenimo še tiste v Bistri (med Vrhniko in Borovnico), kamor se lahko odpravite na ogled Tehniškega muzeja Slovenije. Stavba že na zunaj preseneti z mogočno zasnovo, saj je bila nekdaj v njej kartuzija in kasneje graščina. V grajskem parku se prepustite posedanju ob ribniku ali se udeležite katerega od vodenih ogledov ali demonstracij, ki jih redno organizirajo v muzeju.

Vrhnika ima dolgo zgodovino, omenja jo že rimski zgodovinar Plinij v povezavi z antično legendo o Argonavtih. Ti naj bi pod Jazonovim vodstvom pripluli do Ljubljanice, kjer so jih ustavile mogočne skale Močilnika. Danes legendo oživljamo s tradicionalno prireditvijo Argonavtski dnevi, ki poteka v mesecu juniju in privabi v mesto veliko število ljudi.

Vrhnika je tudi rojstni kraj največjega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja. Nanj spominjajo prireditve, spomenik v centru, Enajsta šola, kjer je preživel mladost, njegova spominska hiša in tematska pot, ki je sestavljena iz številnih zgodb in anekdot, zato priporočamo voden ogled.
Zanimivost Vrhnike je njena lega, saj leži na stičišču Krasa in Barja. Živega barja, kjer bi trajno zastajala voda ter bi se v njej tvorila šota, skorajda ni več. Eden redkih ostankov je visoko barje na Kostanjevici pri Bevkah, imenovano Mali plac. Razglašen je za naravni rezervat in nudi doživljanje edinstvene flore in favne. Le nekaj kilometrov stran se nahaja geološki spomenik Kuclerjev kamnolom. Ogled barja lahko opravite peš ali s kolesom (izposoja TIC Vrhnika), priporočamo v družbi izkušenega vodiča.
Od pohodnih poti naj izpostavimo priljubljeno točko Planino nad Vrhniko. Na vrhu stoji razgledni stolp, ki je visok 22 m in s katerega se ponuja razgled do Triglava in morja.

Vabimo vas, da obiščete naš kraj!

Vir: www.slovenia.info/si/-ctg-kraji/Vrhnika.htm?_ctg_kraji=5660&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje 1,0
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Vrhnika

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Vrhnika

Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika
Tržaška cesta 9, SI-1360 Vrhnika

Telefon
+386 1 7506630
Faks
+386 1 7506636
Domača stran
https://www.zavod-cankar.si
E-Mail
info@zavod-cankar.si

Zahtevek und Naročilo brošure

Spletne kamere

Loterija
Produkt-Paket für die ganze Familie
Primavera XXL-Gewinnspiel