Medvode - zelena vrata glavnega mesta!

Medvode so mesto in središče občine Medvode. Mesto se nahaja na kraju, kjer se Sora izliva v reko Savo. Po tem je tudi dobilo svoje ime. Skozi mesto poteka tudi pomembna prometna cesta, ki povezuje Gorenjsko in Ljubljano. Po njej so Medvode vsakodnevno povezane z rednimi avtobusnimi linijami s Kranjem in Ljubljano, s slednjo pa so povezane tudi z mestno avtobusno linijo št. 25. Oddaljenost Medvod do Benetk je približno 242 km, do Dunaja približno 450 km in do Zagreba okoli 152 km.

Na površini 78,5 km² živi v 31 naseljih več kot 14.300 prebivalcev. Na južnem robu Medvod se odcepi lokalna cesta mimo dvorca Goričane in znane cerkve Sv. Andreja v Gostečah do Škofje Loke.

Območje sedanjega naselja je bili poseljeno že v prazgodovini, kar dokazuje najdba bronaste sekire pri gradnji hidroelektrarne na Savi v Medvodah, pri Rakovniku sledove rimske naselbine, na Ladji pa zlatnike, ki potrjujejo, da so po tem območju potekale pomembne prometne povezave med Primorsko in Koroško ter Gorenjsko. Zgodovinski viri omenjajo Medvode prvič v povezavi s starim gradom Goričane. Poleg njega so v neposredni bližini Medvod zgodovinsko pomembni še Stari grad v Smledniku, Lazarinijeva graščina v Valburgi in grad na Jeterbenku. Današnje Medvode so se pričele razvijati, ko je cesar Friderik III. dovolil leta 1491 zgraditi most ob sotočju Save in Sore. Leta 1750 je imel kraj 14 hiš in 82 prebivalcev. Po letu 1850 je število prebivalcev počasi raslo. Zaradi pomembnega cestnega križišča je bila v prvi polovici 19. st. tu mitnica.

Mitnica je bila v Medvodah od izgradnje mostu, ki so ga zgradili meščani Kranja in tudi pobirali mostnino. Sredi 19. stoletja so mitnico ukinili. Leta 1862 so dobile Medvode pošto, železniško postajo pa leta 1870, ko je Rudolfova železnica 14. decembra 1870 odprla progo Ljubljana-Trbiž. Medvode so bile že konec 19. in na začetku 20. stoletja znamenit turistični kraj. Sem je zahajala gospoda iz raznih krajev dežele Kranjske in drugih koncev avstro-ogrske monarhije. Medvoška kotlina je slovela kot oaza miru in naravnih lepot. Poleti ob nedeljah in praznikih je poseben kopališki vlak vozil turiste iz Ljubljane proti Medvodam. V avgustu 1908 je v Jarčevi vili, čudoviti novi hiši s stolpičem v središču Medvod, prenočil sam nadvojvoda Franc Ferdinand. Današnje Medvode so se pričele razvijati, ko je cesar Friderik III. dovolil leta 1491 zgraditi most ob sotočju Save in Sore. Leta 1750 je imel kraj 14 hiš in 82 prebivalcev. Po letu 1850 je število prebivalcev počasi raslo. Zaradi pomembnega cestnega križišča je bila v prvi polovici 19. st. tu mitnica. Mitnica je bila v Medvodah od izgradnje mostu, ki so ga zgradili meščani Kranja in tudi pobirali mostnino. Sredi 19. stoletja so mitnico ukinili. Leta 1862 so dobile Medvode pošto, železniško postajo pa leta 1870, ko je Rudolfova železnica 14. decembra 1870 odprla progo Ljubljana-Trbiž.

Na napredek kraja je vplival razvoj industrije po prvi svetovni vojni. Občina ima danes poleg zdravstvenega doma štiri popolne in dve podružnični osnovni šoli, vzgojno-varstveni zavod, vzgojno-izobraževalni zavod, Skupnost Barka, kjer živijo skupaj zdravi in osebe z duševno prizadetostjo, dom starejših občanov, knjižnico, pošto, banko, lokalno televizijo, pet župnij, več kulturnih domov, športnih dvoran in igrišč. Občina Medvode ni privlačna le zaradi svoje pestre zgodovine, zanimive geografske lege in znamenitih osebnosti, ki so se rodile v kraju, temveč postaja eno najprivlačnejših turističnih stičišč, predvsem za prebivalce glavnega mesta Republike Slovenije Ljubljane.

Vir: www.slovenia.info/si/-ctg-kraji/Medvode.htm?_ctg_kraji=3292&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje 5,0
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Medvode

Medvode

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Medvode

TIC Medvode
Cesta ob Sori 3A, SI-1215 Medvode

Telefon
+386 1 3614346
Faks
+386 1 6202226
Domača stran
http://www.tzm.si
E-Mail
turizem@medvode.info

Zahtevek und Naročilo brošure

Smučišča
Najnovejše ocene
Loterija
Pullover, Skibrille oder Anorak
Gewinnspiel der Marke Strawanza®