Zentralslowenien

Logotip Zentralslowenien
Logotip Zentralslowenien

Največji pečat Osrednjeslovenski regiji daje slovensko glavno mesto Ljubljana, vendar tudi njegova bližnja okolica ponuja številne znamenitosti, vredne ogledov.

Mesto ob reki, po kateri so mitološki Argonavti tovorili zlato runo, mesto ob barju, na katerem so živeli koliščarji, mesto bogate zapuščine rimske Emone, glavno mesto dežele Kranjske, prestolnica Napolenovih Ilirskih provinc, mesto resensančnih, baročnih in še posebej secesijskih pročelij, največje razstavišče arhitekture mojstra Plečnika - vse to je Ljubljana.

Glavno mesto Slovenije je politično in kulturno, znanstveno in izobraževalno, poslovno in prometno središče, ki na svojstven način združuje značilnosti vzhodnih in zahodnih, severnih in južnih pokrajin. Mesto pod gričem z Ljubljanskim gradom ima živahno kulturno življenje, ki ga ustvarjajo številna gledališča, muzeji in galerije, ena najstarejših filharmonij na svetu, kinematografi, več kot 10 tisoč kulturnih prireditev na leto in kar 10 mednarodnih festivalov, kot so Ljubljanski poletni festival in Mednarodni grafični bienale ter mednarodni jazz festival, filmski festival LIFFE, festival Druga godba in drugi.

Ljubljana je pomembno kongresno mesto. Še danes ponosna na kongres Svete alianse, ki je na začetku 19. stoletja v mesto pripeljal najpomembnejše evropske državnike tedanjega časa, lahko ponudi vrhunske kongresne zmogljivosti. Tako v osrednjem slovenskem kulturnem in kongresnem centru Cankarjev dom kot v mestnih hotelih ter bližnjih, tudi protokolarnih objektih se vsako leto dogajajo svetovna srečanja, konference in kongresi na najvišji ravni.

Kot poslovno in trgovsko središče je Ljubljana gostiteljica različnih sejmov, kot vsaka prestolnica pa seveda ponuja obilo nakupovalnih mikavnosti: od manjših trgovin v jedru mesta do velikih nakupovalnih središč na obrobju. Na vsakem koraku je mogoče najti prijazne kavarne, slaščičarne, restavracije, gostišča - tako tista s prepoznavno slovensko kulinariko kot z izbrano ponudbo tujih obzorij. Ob obisku Ljubljane, ki je s svetom povezana s cestami, železnico in letališčem, lahko izbirate nastanitev v hotelu, motelu ali penzionu, apartmaju ali zasebni sobi, pa tudi v avtokampu ali mladinskem hotelu.

Zaradi Univerze je vsakdanje življenje mesta zaznamovano z izzivalnostjo mladosti, a tudi s čari mirnega oddiha, ki si ga lahko privoščite na vožnji z ladjico po Ljubljanici, na sprehodu po parku Tivoli, ki se stika s samim središčem mesta, na obisku Botaničnega vrta z več kot 4500 rastlinskimi vrstami, na potepu po Živalskem vrtu, na vodenem ogledu Plečnikove Ljubljane, na poti na bližnji Rožnik, Šmarno goro ali na katerega od drugih prijaznih vrhov v okolici mesta.

V okolico Ljubljane vabijo Iški Vintgar, soteska s slikovitimi tolmuni,do katere dostopite skozi edinstveno naravo Ljubljanskega barja, ki je razglašeno za regijski park. Obiščete lahko še klimatsko zdravilišče Rakitna, planoto z jezerom in urejeno krožno potjo, Borovnico s sotesko Pekel s slapovi in brzicami in nekdanji samostan Bistra, kjer je urejeni Tehniški muzej. V neposredni bližini je Vrhnika, od koder vas Napoleonov drevored lip privede do Logatca.

Če se iz Ljubljane odpravljate proti Kamniško – Savinjskim Alpam, se je vredno ustaviti v Kamniku. Pod okriljem razvalin Starega gradu se na griču v samem središču mesta razkriva Mali grad s kapelico, ki sodi med najpomembnejše romanske spomenike v Sloveniji, nad mestom pa je v Gradu Zaprice Kamniški muzej z Etno parkom.

Glavna pot vzhodno iz glavnega mesta poteka ob dolini reke Save, ki je obkrožena s Posavskim hribovjem. Čez njegove slikovite vrhove so nekdaj vodile tovorne poti, danes pa so hribi in planine nad Litijo predvsem priljubljeni izletniški cilji. Nedaleč od Litije, nekdaj pomembnega rečnega pristanišča, so Vače, znane po vaški situli, dragoceni najdbi iz železne dobe. V vasi je na ogled povečana replika. V bližnji Spodnji Slivni je GEOSS, geometrično središče Slovenije. Na Dolu pri Litiji domačini še pripravljajo kope za kuhanje oglja. Iz Litije se je prijetno odpraviti do renesančnega gradu Bogenšperk, ki velja za enega najbolje ohranjenih gradov v Sloveniji. Do gradu vodi urejena peš pot, sicer pa se je po Posavskih hribih mogoče potepati tudi po številnih kolesarskih poteh ter po urejeni krožni konjeniški poti.

Jugovzhodno od Ljubljane lahko pot začnete na renesančnem gradu Turjak ali v bližnji Rašici, kjer je urejena Trubarjeva domačija. Oba kraja povezuje učna gozdna pot, ena od sicer številnih urejenih pešpoti na območju Velikih Lašč, ki se ponašajo z bogatimi kulturnimi tradicijami. Nedaleč stran je Dobrepolje - veliko kraško polje s Podpeško jamo in največjim lipovim gajem v Sloveniji.

Vir: www.slovenia.info/si/-ctg-regije/Zentralslowenien.htm?_ctg_regije=26&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Zentralslowenien

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Zentralslowenien

STIC - Slowenisches Tourist-Info-Center
Krekov trg 10, SI-1000 Ljubljana

Telefon
+386 1 3064575
Faks
+386 1 3064580
Domača stran
http://www.slovenia.info/
E-Mail
stic@visitljubljana.si

Zahtevek und Naročilo brošure

Gorske železnice Poletno delovanje
  • Velika planina
    27.04.2024 - 30.09.2024 (1 Dvigalo)

Spletne kamere

Loterija
Produkt-Paket für die ganze Familie
Primavera XXL-Gewinnspiel