Prvotna Cerknica je najverjetneje stala na sedanjem polju Uševek. Od tu naj bi kasneje naselje preselili na hribček okoli cerkve oz. cerkvice (sedanji Tabor).

Od tod naj bi izviralo tudi ime. O zgodnji poselitvi pričajo tudi predzgodovinski ostanki zidov na Gradišču in rimsko grobišče na Sinji gorici.

Cerknica je bila prvič omenjena leta 1040. V 15.st.pa so se pričeli večkratni in okrutni turški vpadi, ki so temu delu Slovenije prizadeli veliko škodo. Prebivalci so bili prisiljeni na organizirano samoobrambo, o čemer pričajo še danes ohranjeni deli utrdb okrog glavne cerkve. Ta protiturški tabor je eden najbolj ohranjenih tovrstnih spomenikov pri nas. V sredini tega tabora stoji cerkev posvečena Marijinemu rojstvu , ki datira že iz trinajstega stoletja, vendar so jo morali zaradi požiga Turkov leta 1472 nanovo pozidati. Dokončni videz je cerkev dobila šele v sredini šestnajstega stoletja. Poznana je po svoji zgodovini in lepi notranjosti, namreč grajena je v poznogotskem stilu in sodi v skupino dvoranskih cerkva.

Vsekakor pa je v svetu bolje poznano bližnje presihajoče Cerkniško jezero, ki je v poplavnem obsegu veliko 24 km².

Vir: www.slovenia.info/si/-ctg-kraji/Cerknica.htm?_ctg_kraji=3297&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje 5,0
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Cerknica

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Cerknica

Notranjski park - TIC Cerknica
Tabor 42, SI-1380 Cerknica

Telefon
+386 1 7093636
Domača stran
http://cerknica.si/
E-Mail
tic@notranjski-park.si

Zahtevek und Naročilo brošure

Kraji Notranjsko-Kraška
Najnovejše ocene

Spletne kamere

Loterija
zwei Shokz-Kopfhörer
Gewinnspiel Shokz Open-Ear Kopfhörer