Štanjel - eno najbolj slikovitih in najstarejših naselij na Krasu.

Že v prazgodovini je na griču nastalo gradišče, na katerem so se utrdili Rimljani, v srednjem veku pa se je na prisojnih terasah razširilo naselje, ki so ga pozneje zaradi turških vpadov obdali z obrambnim obzidjem.

Dominantni del naselja predstavljata grad in cerkev sv. Danijela, ki dajeta Štanjelu svojevrstno podobo. Grad je bil najprej v lasti goriških grofov, pozneje Habsburžanov, Cobenzlov in številnih drugih družin. Na sprehodu po ozkih štanjelskih ulicah lahko opazujete kamnite hiše, portale in druge kamnoseške detajle. Cerkev sv. Danijela je nastala v drugi polovici 15. stoletja. Poznogotski cerkvi je bil leta 1609 dozidan zvonik »limonaste« oblike. Župnijska cerkev ima danes dve podružnici: cerkev sv. Gregorja in cerkev sv. Jožefa. Tukaj je bil krščen dr. Anton Mahnič, ki se je rodil v sosednji vasi Kobdilj. Zelo zanimiva je reliefna upodobitev gradu iz 17. stoletja na glavnem oltarju v cerkvi.

Najstarejši del gradu sega v srednji vek. Podoba prenovljenega dela gradu, kjer je od leta 1988 urejena stalna razstava del znanega grafika in slikarja Lojzeta Spacala, sega v 17. stoletje. Grofi Cobenzl so grad preuredili v renesančno in baročno rezidenco. Danes lahko v gradu doživite neponovljivo barvitost in podobo Krasa skozi oči svetovno znanega grafika Lojzeta Spacala. V grajskih sobanah je urejena tudi poročna dvorana.

Ulice se iztekajo v manjše trge, nekdaj priljubljena zbirališča starih in mladih. Da je bil na Krasu vedno problem z vodo, dokazuje tudi Štanjel, kjer na trgih izstopajo kamniti vodnjaki. Zelo zanimiva je tudi Romanska ali Kraška hiša, ki v svoji notranjosti skriva pripoved o tem, kako je družina včasih živela (etnološka zbirka).

V prenovljenem delu gradu doživimo Kras nekoliko drugače. V grajskih sobanah, kjer lahko ob sobotah srečate mladoporočence, je urejena galerija priznanega slikarja in grafika Lojzeta Spacala.

Na sprehodu po ozkih štanjelskih ulicah ste povabljeni v galerijo in prodajalno s spominki v Kobdiljskem stolpu (Stolpu na vratih). Zanimiv prehod iz kamnitega dela naselja v zeleno okolico predstavlja Ferrarijev vrt, edinstveno delo znanega arhitekta Maksa Fabianija. Iz Ferrarijevega vrta lahko nadaljujete pot po sprehajalni poti od Štanjela do Kobdilja, poimenovani po Maksu Fabianiju in odkrivate lepote, ki jih skriva zelena okolica.

Kobdiljski stolp ali Stolp na vratih je leta 1928 postal del Ferrarijeve vile. Dr. Enrico Ferrari je bil znan tržaški zdravnik. V prvem nadstropju je bila jedilnica, na strehi pa je bila terasa, z razgledom na okoliško pokrajino. Leta 1944 je bil stolp napol porušen, kasneje so ga obnovili. Danes je v stolpu galerija z občasnimi razstavami in trgovinica s spominki v pritličju.

Vir: www.slovenia.info/si/Orte-Sloweniens/%C5%A0tanjel.htm?_ctg_kraji=2939&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Štanjel

Štanjel

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Štanjel

TIC Štanjel
Štanjel 1a, SI-6222 Štanjel

Telefon
+386 5 769 00 56
Domača stran
https://www.visitstanjel.si/
E-Mail
info@visitstanjel.si

Zahtevek und Naročilo brošure

Najnovejše ocene
Loterija
Pullover, Skibrille oder Anorak
Gewinnspiel der Marke Strawanza®