Od ene najlepših alpskih dolin se prek srednjeveških grajskih navdihov Celjskih knezov do skrivnostnega Kozjanskega razkrivajo kotički neokrnjene narave, termalna in klimatska zdravilišča, kraji in mesta zanimive preteklosti in živahne sedanjosti, gostoljubne kmečke domačije, postojanke športnih izzivov...

Logarska dolina, ena najlepših ledeniških dolin Evrope, obiskovalca preseneti z vršaci Kamniško-Savinjskih Alp, z Rinko in drugimi slapovi, z mnogimi naravnimi in kulturnimi posebnostmi, ki bogatijo tudi sosednji dolini Robanov in Matkov kot. Dolina je izhodišče planinskih in alpinističnih smeri, v njej je mogoče kolesarjenje, lokostrelstvo, jahanje, turno smučanje, tek na smučeh, sankanje, plezanje po zaledenelih slapovih. V bližnji Solčavi, visokogorski vasici mnogih znamenitosti, je urejen tudi umetni poligon za ledeno plezanje. Iz Luč vodi pot do Snežne jame na Raduhi, ki jemlje dih s 100 metrov dolgim breznom ledenih kapnikov. V Ljubnem ob Savinji, ki še danes živi s tradicijami splavarjenja lesa, postane reka Savinja prijazna za mnoge vodne športe. Nedaleč stran sta Radmirje z dragoceno cerkveno zakladnico ter Gornji grad z mogočno cerkvijo in muzejskimi zbirkami v obrambnem stolpu. V Nazarjah je v gradu Vrbovec muzej lesarstva in gozdarstva. Središče Zgornjesavinjske doline je Mozirje, v katerem je privlačen Mozirski gaj - park cvetja in etnoloških objektov. Nad mestom so planine Dobrovlje, Menina in zaščiteno območje planote Golte, kjer je priljubljen rekreacijsko turistični center z urejenimi smučišči in pestro ponudbo poletnih aktivnosti. Na Golte, na Savinjsko dolino in na Kamniško-Savinjske Alpe so čudoviti razgledi z romarske Gore Oljke, do katere vodijo poti iz Šmartnega ob Paki in iz Polzele.

Spodnja Savinjska dolina slovi kot dolina hmelja, a tudi kot matični kraj slavnih Celjskih knezov, sprva gospodov z gradu Žovnek v bližini današnjih Braslovč, ki privlačijo s tremi jezeri. Narava in ostaline preteklosti vabijo tudi v Šempeter v Savinjski dolini. Tamkajšnji Arheološki park Rimska Nekropola velja za enega najlepših arheoloških spomenikov v Sloveniji, bližnja Jama Pekel pa je čudovit primer osamelega krasa. Med najstarejše turistične kraje v dolini sodi Prebold, kjer so imeli hotel že po prvi svetovni vojni. Središče doline zelenega zlata je Žalec s hmeljarskim muzejem, z nasadi zdravilnih zelišč, z bližnjim ribnikom Vrbje, z galerijo Oskarja Kogoja in drugimi znamenitostmi v kraju in okolici.

Reka Savinja že od pradavnine ustvarja svojevrstno podobo kotline, ki jo osredišča Celje, knežje mesto pod obnovljenim Celjskim gradom. Regionalno gospodarsko, trgovsko, kulturno, izobraževalno in pomembno sejemsko središče ima privlačno srednjeveško jedro z muzeji, galerijami, starimi cerkvami, ... V bližini mesta je Šmartinsko jezero, največje akumulacijsko jezero v Sloveniji. Iz Celja ni daleč do slovitih zdraviliških krajev - Dobrne, Topolšice, Laškega, Rimskih Toplic ter Rogaške Slatine in Podčetrtka. Obiska vredna je tudi Šaleška dolina z živahnim Velenjem, ki privlači z izjemnim podzemnim Muzejem premogovništva Slovenije, z odličnim turistično-rekreacijskim centrom ob Velenjskem jezeru in z Muzejem Velenje, kjer se nahaja 11 muzejskih zbirk.

Proti južni meji poleg zdravilišč s častitljivo tradicijo vabita mesti Šentjur, znano po največjem poznoantičnem arheološkem najdišču v evropskem merilu na Rifniku, po skladateljih Ipavcih ter po blaženemu škofu Slomšku ter Šmarje pri Jelšah z znamenito kalvarijo pod cerkvijo Sv. Roka, Olimje s samostanom in najstarejšo slovensko lekarno v slikovitem gradu, Kozje z bližnjim Kozjanskim parkom in mogočnim gradom Podsreda s steklarsko zbirko, Rogatec z obnovljenim gradom Strmol in etnološkim muzejem v naravi.

Na stičišču cestnih, železniških in v preteklosti tudi vodnih poti ob najdaljši slovenski reki si prizadevajo več obiskovalcev pritegniti tudi Radeče, znano papirniško središče, kjer so začeli prirejati svetovni festival praženega krompirja. V mesto pod strmim Grajskim hribom vodi čez Savo slikovit železniški most iz leta 1893, zdaj spomenik tehniške dediščine. Med privlačnimi okoliškimi cilji je zaščitena dolina rečice Sopote.

Vir: www.slovenia.info/si/-ctg-regije/Region-Savinjska.htm?_ctg_regije=29&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje 3,0
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Savinjska

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Savinjska

STIC - Slowenisches Tourist-Info-Center
Krekov trg 10, SI-1000 Ljubljana

Telefon
+386 1 3064575
Faks
+386 1 3064580
Domača stran
http://www.slovenia.info/
E-Mail
stic@visitljubljana.si

Zahtevek und Naročilo brošure

Gorske železnice Poletno delovanje
  • Rogla
    22.06.2024 - 15.09.2024 (1 Dvigalo)
  • Golte
    01.04.2019 - 30.11.2019 (1 Dvigalo)

Spletne kamere

Loterija
Produkt-Paket für die ganze Familie
Primavera XXL-Gewinnspiel