Laško je prijetno mesto ob spodnjem toku reke Savinje. Leži na nadmorski višini 228 m, skoraj v središču Slovenije. Posebne naravne danosti, bogata kulturno-zgodovinska dediščina in pester celoletni in živahen kulturni, športni in turistični utrip so odlike kraja, ki se kot trg prvič omenja leta 1227, mesto pa je Laško postalo ob svoji 700-letnici, leta 1927.

Naselbina današnjega Laškega pa sega daleč nazaj v zgodovino. Staro mestno jedro se nahaja pod pobočjem Huma (583 m), ki je prijetna in zelo obiskana izletniška točka. Laško z svojo ožjo in širšo okolico nudi obilico priložnosti za sprehode, oglede in popotovanja. Obiskati velja neštete okoliške cerkve ali morda ostanke Kartuzije Jurklošter. Na koncu Rečiške doline lahko občudujete mojstrovino Plečnikove šole, posvečeno blaženemu škofu A. M. Slomšku. Na senožetih nad Rimskimi Toplicami pa vabi k obisku etnografsko urejena domačija pesnika balad in romanc Antona Aškerca.

Če ste za izlet, krajše ali daljše bivanje, oddih, krepitev ali povrnitev zdravja izbrali Laško, ste storili prav. Mesto vas bo navdušilo s svojo prepoznavno veduto, zanimivo in dogodkov ter preobratov polno zgodovino in naravo, ohranjeno s spoštovanjem, kot si zasluži. Vse to daje neskončne možnosti za sprehode, kolesarjenje in razvajanje ob termalnih vrelcih. Za prijeten spanec izberite nastanitev po vaši želji, kulinarične dobrote pa so vam na voljo pri izvrstnih in izvirnih gostinskih ponudnikih Laškega in okolice. Na koncu si vzemite trenutek še zase in nazdravite z vrčkom hladnega poživljajočega piva, ki ga pri nas varimo z ljubeznijo že več kot 180 let.

Za vse ostale informacije, kako do Laškega, kaj je vredno ogleda (organizirani in vodeni ogledi), prenočitvene možnosti, pohodništvo, etnološke zanimivosti, skratka vse na kar iščete odgovor, pokličite ali obiščite našo turistično-informativno točko (TIC Laško) na telefon: 03 733 89 50 ali e-pošta: tic@stik-lasko.si

Prav lepo vabljeni!

KRATKO O ZGODOVINI:
Naselbina današnjega Laškega sega daleč nazaj v zgodovino. Najdbe pričajo o keltski in pozneje cvetoči rimski naselitvi, staro mestno jedro pa spada v obdobja od zgodnjega in poznega srednjega veka do nove dobe. Laško je prvič pisno omenjeno leta 1227 in je med najstarejšimi trgi na slovenskih tleh. Hkrati je bilo sedež ene prvih prafar na naših tleh. Trg je bil upravni sedež obsežne knežje gospoščine s trškimi pravicami. Ob naselitvi slovanov je nastalo več okoliških zemljepisnih imen po staroselcih - lahih: Lahomšek, Lahomnica, Lahov graben in središče krajine - Laško. Svoj pomen je kraj izgubljal, ko so celjsko posest podedovali Habsburžani, iz te dremavice pa ga je prebudila izgradnja Južne železnice, z njo povezan razcvet rudarstva, pivovarstva ter takrat že znanih rimskih in novih toplic v Laškem. Laško je postalo mesto ob svoji sedemstoletnici leta 1927 in se je poslej hitreje razvijalo tudi kot obrtni, trgovski in industrijski kraj. Je sedež občine in upravne enote za 14.000 občanov. Kraj ima poleg zdravilnih vrelcev tudi ugodno klimo in ekološko neoporečno okolje.

MESTO IN PIVOVARNA:
Eden od dveh gospodarskih stebrov turističnega razvoja v kraju je pivovarna z začetki leta 1825 v majhni medičarski delavnici. Vzponi in padci so spremljali kuhanje žlahtne zlatorumene pijače v Laškem, dokler ni konec 19.stoletja posle prevzel že preizkušen pivar Simon Kukec in tudi s posebnostjo - termalnim pivom, ponesel sloves dobrega okusa laškega piva po vsej Evropi. Težave povezane z ljubljanskim Unionom in kasnejša feniksova preobrazba kot gostilničarska delniška družba poskrbi, da varjenje piva tukaj ni zamrlo. Po drugi vojni se nato pivovarna razvija v sodobno evropsko podjetje in eden največjih proizvajalcev piva in brezalkoholnih pijač ter tudi kot polnilec izvirske, negazirane vode. Pivovarji pa so si naložili tudi velik del bremena pri razvoju turistične infrastrukture: gostišče na gradu Tabor, v hotel preurejeno nekdanje furmansko gostišče , hotel Savinja, posodobljen stari trški špital in rojstni kraj pivovarske tradicije in gostišče Savinja, so že tak delež. Gostoljubno odpirajo vrata tudi za voden ogled proizvodnih prostorov z degustacijo različnih vrst pri njih zvarjene pijače, po predhodni najavi v TIC-u Laško.

V ZDRAVILIŠČE PO ZDRAVJE IN SPROSTITEV:
K laškim vrelcem tople in zdravilne izvirske vode prihajajo ljudje od starorimskih časov sem. Poznali so jih že stari rimski legionarji, v srednjem veku so se tukaj namakali misionarji, ob koncu 19. stoletja pa je zraslo mondeno in prestižno letovišče avstroogrskega cesarja Franca Jožefa I.. Vsi so prihajali po zdravje. Današnji center se času primerno imenuje Wellness park, novozgrajen, v vseh pogledih sodoben in estetski objekt, ki nudi raznorazne oblike sproščanja, razvajanja in rehabilitacije potem različnih notranjih ter zunanjih bazenov in čofotalnikov s termalno vodo, masažnih soban, savna centrov, fitnes prostorov, posebej predpisanih kabinah in kopelih in še in še, vse za zdravje, lepoto in dobro počutje. Seveda k vsemu pripomorejo vse vrste terapij, počitek v miru in naravnem okolju, nevsiljiva sprememba vsakdana, sprehodi v naravi in visoka usposobljenost zdraviliških strokovnih sodelavcev, ki znajo prisluhniti potrebam in željam vsakega gosta posebej. Morda samo še omenimo tudi izbrano gastronomsko ponudbo v posebej preteklim časom prirejenih salonih, restavracijah in privlačnih kavarnah.

ZA SPROŠČEN POTEP:
Laško s svojo ožjo in širšo okolico nudi obilico priložnosti za sprehode, oglede in popotovanja. Za ciljni in poučen potep je mogoče izbrati obisk zanimivega sakralnega prstana, z začetkom pri nadžupnijski cerkvi sv.Martina v Laškem, nato k poznogotski cerkvici z renesančnimi freskami v Marija Gradcu, k sv.Krištofu z najstarejšimi orglami na Slovenskem in za konec k dvostolpnemu sv.Mihaelu, stari romarski cerkvi, ki straži nad našim krajem. Obiskati velja ostanke kartuzije v Jurkloštru, pred davnimi stoletji domovanje italijanskih in francoskih menihov, lahko pa se podamo tudi do najmlajše cerkve v Rečiški dolini, posvečene blaženemu A.M.Slomšku, mojstrovine Plečnikove šole. K raziskovalnemu potepu vabi tudi geološka učna pot na Govce, na Senožetih nad Rimskimi Toplicami vabi k ogledu etnografsko urejena domačija pesnika balad in romanc Antona Aškerca, pa tudi do priljubljene izletniške točke planinskega doma na Šmohorju, kjer nas pričakajo znameniti očaki - stare pozno srednjeveške lipe jo lahko mahnemo. V TIC-u Laško, nasproti železniške postaje, lahko dvignete brezplačno barvno brošuro z vsemi opisi poti in priročnim zemljevidom.

VSE LETO ŽIVAHEN UTRIP:
Laščani se radi družimo in še rajši pokažemo kaj imamo in kaj znamo. Kulturne prireditve, turistični festivali, športni dogodki, prikazi lokalne dediščine, semanji dnevi, se vrstijo skozi celo leto eden za drugim. Osrednji prireditveni prostor je Kulturni center, kjer se letno zvrsti preko sto različnih predstav in prikazov, v poletnem času pa potekajo koncerti in predstave višjega nivoja tudi na dvorišču gradu Tabor. Stalna so tudi domoznanska in potopisna predavanja ter literarni večeri v Knjižnici Laško. V stari trški kašči domuje laški Muzej, zgodovina in vrednote zbrane na enem mestu, tudi z občasnimi dogodki, prav tako v Zdravilišču Laško prirejajo salonske večere z znanimi gosti. Laško in okoliški kraji imajo zelo razvito dejavnost ohranjanja in prikazovanja starih ljudskih šeg in kmečkih delovnih opravil. Nekaj tradicionalnih prireditev: spomladi vodi šolska mladina "Zelenega Jurja", na jesen obilno proslavljamo Martinovanje (godovanje našega farnega zavetnika), v zimskem času je veselo novoletno rajanje, o pustu pa maškarada s povorko. Vsak prvi petek v mesecu je na Trubarjevem nabrežju, v samem središču Laškega, laški sejem, obujen na novo v vsej nekdanji kramarski lepoti in kjer vsakdo najde nekaj zase. Največja turistično-zabavna prireditev pa je seveda julijsko "Pivo in cvetje", ko se vse Laško prelevi v zabavišče in ko nastopajo najboljše glasbeno-zabavne skupine, čeprav je poskrbljeno tudi za tiste, ki iščejo "nekaj več", ne le naslednji vrček s peno na vrhu. Stalnice prireditve so bogat ognjemet, kmečka ohcet po stari šegi, parada piva, cvetja in običajev, tematske razstave, lunapark... Ampak tu ne gre zgubljati besed, to morate sami doživeti.

Vir: www.slovenia.info/si/-ctg-kraji/%C5%BDalec-.htm?_ctg_kraji=2742&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje 5,0
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Laško

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Laško

TIC Laško
Valvasorjev trg 1, SI-3270 Laško

Telefon
+386 3 7338950
Faks
+386 3 7338956
Domača stran
https://www.lasko.info
E-Mail
info@lasko.info

Zahtevek und Naročilo brošure