Velenje – mesto z vizijo in mladostno energijo

Velenje je mesto, v katerem se poti sedanjosti prepletajo z zgodbami iz preteklosti. Najmlajše slovensko mesto očara vsakogar – bodisi z živahnim dogajanjem bodisi z bogato kulturno in naravno dediščino. Na griču nad mestom moderne arhitekture stoji Velenjski grad, eden najlepše ohranjenih slovenskih gradov. V njem domuje Muzej Velenje z več kot desetimi stalnimi in občasnimi razstavami. Pozojeva grajska pot vas popelje še do treh drugih gradov v okolici Velenja. Eden od teh, Šaleški grad, je zaradi svoje trikotne oblike edinstven v slovenskem prostoru.

Posebno velenjsko doživetje je spust v skrivnostni podzemni svet Muzeja premogovništva Slovenije. Ljubitelje narave, rekreacije in športa navdušita Velenjsko in Škalsko jezero z okolico. Jezeri sta nastali zaradi izkopavanja premoga, danes pa sta pravi raj za sprehajalce, kolesarje, ljubitelje teka, vodnih športov, ribiče ...

Osrednji mestni trg krasi Avgustinčičev spomenik razmišljujočega maršala Tita, za katerega lahko rečemo, da je največji Titov spomenik na svetu. Visok je 10 metrov in je povečana kopija spomenika, ki stoji v njegovem rodnem Kumrovcu.

Ustvarjalnost, mladostno energijo in cvetoče ideje je v Velenju mogoče začutiti na številnih prireditvah. Vsako leto jih pripravimo več kot 1.500. Med tradicionalnimi prireditvami ima posebno mesto največji otroški festival v Sloveniji – Pikin festival, ki vsako leto septembra poskrbi, da je v mestu še bolj živahno kot sicer.

V Velenju domačinom in obiskovalcem ponujamo varen, udoben in okolju prijazen prevoz. Lahko uporabite brezplačni mestni avtobus LOKALC ali pa si brezplačno izposodite kolo.

Čeprav je Velenje sodobno in moderno mesto, ima na obrobju zelo avtentično in prijazno podeželje. Aktivna turistična društva skrbijo za lepo urejene sprehajalne poti, za naravno in kulturno dediščino in ohranjajo tradicionalno slovensko kulinariko. Nekaj posebnega je prav gotovo Eko muzej Grilova domačija z vrtom zelišč v Lipju in Kavčnikova domačijah v Zavodnjah. Turistična društva skozi celo leto zagotavljajo pester program tradicionalnih prireditev.

Vir: www.slovenia.info/?_ctg_kraji=2717&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje 5,0
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Velenje

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Velenje

TIC Velenje
Vila Bianca, Stari trg 3, SI-3320 Velenje

Telefon
+386 3 8961860
Faks
+386 3 8961875
Domača stran
https://www.velenje-tourism.si
E-Mail
tic@velenje.si

Zahtevek und Naročilo brošure

Gorske železnice Poletno delovanje
  • Golte
    01.04.2019 - 30.11.2019 (1 Dvigalo)
Smučišča
Loterija
Produkt-Paket für die ganze Familie
Primavera XXL-Gewinnspiel