Dobrna

375m
Zemljevid
Skrij zemljevid
Dobrna
375m

Dobrna leži v Občina Dobrna z nekaj več kot 2100 prebivalci in slovi po zdravilnem vrelcu, pa tudi po bogati kulturni in naravni dediščini, o čemer pričajo številne vile, dvorci in graščine.

Občina Dobrna je geografsko zaključena celota na severnem delu Celjske kotline, med zelenimi obronki Paškega Kozjaka in temnimi gozdovi Pohorja. Občino Dobrna sestavlja 10 naselij: Brdce nad Dobrno, Lokovina, Loka, Klanc, Parož, Pristava, Strmec nad Dobrno, Vrba, Vinska Gorica, Zavrh nad Dobrno in Dobrna - idilična vasica - hiše v vasi, ki se sramežljivo zbirajo ob vaški cerkvi ter majhne strehe posameznih kmečkih gospodarstev po zelenih bregovih. Pogled, ki prevzame in zasanja.
V jedrih te pravljice se obiskovalcem razkrije še sodobno zdravilišče Terme Dobrna s termalnim vrelcem in starodavnimi drevesi Zdraviliškega parka - naravni rezervat zdravja in življenske moči.

Ob vznožju vaške cerkve in sotočju hudourniške Dobrnice in Topličice je skozi mnogo let nastajalo naselje Dobrna znano po zdravilni termalni vodi.

S termalnim vrelcem je povezana tudi vsa zgodovina Dobrne. Najstarejši pisni viri segajo v 12. stoletje. Dobrnska posest je prehajala iz rok v roke. Skozi stoletja zgodovine so se menjavali lastniki: grofica Hema Breža-Sečka, grofje Bogenski, Henrik in Bertold de Nove castro, krška cerkev, Eberhard Dobrnski in njegovi potomci, Friderich Ptujski, rodovine Gačnik - Schlangenberg, Brandenau, Dienesberg, Hoyos in drugi.
Razgibana zgodovina Dobrne je zagotovila bogato zapuščino kulturne dediščine, skupaj dvajset vil, ki so vsekakor vredne ogleda. Ena najlepših je Vila Higiea (danes 55 ležišč, poročna dvorana, vinska klet), sledijo Gosposka hiša (danes uprava Toplic d.d.), Hiša na trati, Vila Huba, Švicerija (danes Hotel Park), Letna kavarna, Vila Zora, dvorec Novi grad, vila Ružička itd.

Priporočamo vam popotovanje po pohodnih in kolesarskih poteh, trim stezi, ogled Hiše kulturne dediščine, muzeja kočij, pristne črne kuhinje, jame Ledenice, slapa Drenovec, kneippovega tolmuna in graščine Gutenek ob Anini poti ali Doline mlinov z delujočim zgornjim Vovkovim mlinom, ruševin Kačjega gradu, ob Loški poti, zagotovo pa se ne boste zmotili, če boste upoštevali njihov nasvet in se podali v Terme Dobrna, ki so eno najstarejših termalnih zdravilišč pri nas.

Quelle: www.slovenia.info/si/-ctg-kraji/Dobrna-.htm?_ctg_kraji=2722&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje 4,0
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Dobrna

Alle Freizeittipps anzeigen


Kontakt Dobrna

TIC Dobrna
Dobrna 18, SI-3204 Dobrna

Telefon
+386 3 7818210
Domača stran
https://www.dobrna.si
E-Mail
tic@dobrna.si

Vprašanje in Naročanje prospektov

Zadnje ocene
Keine Einträge gefunden.
Es wurden %count% Einträge gefunden. Bitte Suche verfeinern.
Lokale Suchergebnisse (Entfernung <= 25km)
Več rezultatov (Entfernung > 25km)
Vsi %count% Rezultati iskanja
%name% %region%
%type% %elevation%