V osrednjem delu Slovenije se na obe strani reke Save širi razgibano Posavsko hribovje. Čez njegove slikovite vrhove so nekdaj vodile tovorne poti, danes pa so hribi in planine nad Litijo, Zagorjem, Trbovljami in Hrastnikom predvsem priljubljeni izletniški cilji. Kraji ob Savi in ob najpomembnejši slovenski železniški povezavi so polni knapovskih tradicij. Na okoli 200 let rudarjenja spominjajo svojevrstne delavske kolonije. O preteklosti območja priča tudi Revirski muzej v Trbovljah.

Zagorje leži natanko na 15. poldnevniku, na kar opozarja tudi posebno mestno obeležje. Privlačnost kraja je tudi njegova lega na sotočju dveh potokov. Ob potoku Medija preseneča dvajset od 3 do 20 metrov visokih kamnitih stebrov, imenovanih Okamneli svatje. Tu so urejena tudi manjša plezališča. Pot ob potoku vodi do Izlak.

Iz Trbovelj, središča Zasavja, vodijo pohodniške in kolesarske poti na Kum, najvišji vrh Posavskega hribovja, ki očara z razgledi, na Mrzlico in Čemšeniško planino, na partizanske Čebine ter na številne druge urejene postojanke. Zanimiv je tudi sprehod po mestu: od najstarejše grofovske ali Peklarjeve hiše do muzejsko urejenega rudarskega stanovanja v eni od delavskih kolonij in do cerkve nad mestnim središčem. V sosednjem Hrastniku so na ogled etnološka, gasilska in lovska zbirka Revirskega muzeja. Mesto se razen z rudarskimi ponaša tudi z bogatimi steklarskimi tradicijami.

Vir: www.slovenia.info/si/Regije/Die-Region-Zasavska.htm?_ctg_regije=27&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Zasavsko Posavska

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Zasavsko Posavska

STIC - Slowenisches Tourist-Info-Center
Krekov trg 10, SI-1000 Ljubljana

Telefon
+386 1 3064575
Faks
+386 1 3064580
Domača stran
http://www.slovenia.info/
E-Mail
stic@visitljubljana.si

Zahtevek und Naročilo brošure

Kraji Zasavsko Posavska
Smučišča
Najnovejše ocene
Loterija
zwei Shokz-Kopfhörer
Gewinnspiel Shokz Open-Ear Kopfhörer