Škofja Loka je tisočletno mesto, zraslo na kraju, kjer se alpsko predgorje spušča proti rodovitnemu Sorškemu polju. Nad sotočjem Poljanske in Selške Sore se dviga mogočen Loški grad, ki že stoletja varuje mesto pod njim.

Imenitna lega na sotočju dveh rek ter stičišču prometnih in trgovskih poti je spodbujala razvoj obrti in podjetništva. V 14. stoletju je dal škof Leopold zgraditi mogočen kamniti most čez Selško Soro, ki do danes ostaja eden najstarejših tovrstnih arhitekturnih spomenikov v Evropi.

Mesto je leta 1511 doživelo rušilni potres, vendar si je s prizadevnostjo in umnostjo meščanov, kaj kmalu opomoglo, saj je z načrtno popotresno prenovo zasijalo v novi urbanistični in arhitekturni podobi, ki je od tedaj le malo spremenila.

Zvonik Šentjakobske cerkve, ki nosi letnico 1532, je poleg Loškega gradu osrednja mestna arhitekturna dominanta, ki skupaj soustvarjata značilno mestno veduto. Notranjost farne cerkve je bila po drugi svetovni vojni preurejena po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika.

V Loškem gradu danes domuje Loški muzej, ki je s sodobno urejenimi muzejskimi zbirkami in živahno galerijsko dejavnostjo, med najbolj obiskanimi mestnimi znamenitostmi.

Škofjo Loko in okolico lahko doživite tudi kot pohodniki in kolesarji. Zeleno Škofjeloško hribovje nam ponuja obilico možnosti za pohode in izlete, kolesarjem pa urejene poti, različnih zahtevnostnih stopenj. Označene poti vas vodijo po prostranih gozdovih, preko cvetočih travnikov, ki kar sami vabijo k lenobnemu posedanju, do razglednih vrhov in prijaznih hribovskih vasic.

Škofja Loka premore tudi bogato kulturno zgodovino. Tu je leta 1721 pater Romuald Marušič napisal Škofjeloški pasijon – najstarejše ohranjeno dramsko besedilo zapisano v slovenskem jeziku.

Ta živopisni gledališki spektakel, ki se odvija po ulicah in trgih starodavne Loke, v katerem nastopa preko 600 gledalcev in 60 konj, bomo spet uprizorili leta 2015. Ohranjeno pasijonsko knjigo si lahko ogledamo v knjižnici Kapucinskega samostana.

V začetku 20. stoletja, v svojem nemara najbolj ustvarjalnem obdobju, je v Škofji Loki prebival veliki slovenski slikar Ivan Grohar. V tistem času so v Loko pogosto zahajali in tod ustvarjali tudi ostali impresionisti. Slikovite podobe našega mesta in škofjeloškega podeželja pa so se za vselej vtisnile v narodov spomin.

Starodavna Loka dobiva v poletnih mesecih z raznoterimi kulturnimi prireditvami svojo najlepšo, najbolj slikovito podobo. Loški Historial je avtentična, a privlačna srednjeveška prireditev, ki sklene junijsko praznovanju. V juliju in avgustu se zvrstijo prireditve poletne Pisana Loka - cikel prijetnih koncertov in gledaliških predstav, ki se odvijejo na različnih prizoriščih v starem mestnem središču…

Jesen nam na lepo založeni sredini ekološki tržnici sredi Mestnega trga postreže s plodovi Škofjeloškega podeželja, božično-novoletni čas pa zaznamujejo prireditve *''Belega decembra'*'.

Vabimo vas, da nas obiščete, saj vas bo živahen mestni utrip zagotovo ponesel s seboj.

Vir: www.slovenia.info/si/Kulturst%C3%A4dte/%C5%A0kofja-Loka.htm?mesta_kulture=2746&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje 4,8
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Škofja Loka

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Škofja Loka

Visit Škofja Loka
Cankarjev trg 17, SI-4220 Škofja Loka

Domača stran
https://www.visitskofjaloka.si
E-Mail
info@visitskofjaloka.si

Zahtevek und Naročilo brošure