Občina Ilirska Bistrica se nahaja na stičišču poti med Trstom ( Trieste, Italia ), Reko ( Rijeka, Croatia ) in Ljubljano, ob meji s Hrvaško.
Razprostira se čez dolino pod Snežnikom ( 1.796 m), meri 480 km2 in ima okoli 14.300 prebivalcev .

Raznoliki pokrajini, od gorskih predelov mogočnih snežniških gozdov do gričevnatih Brkinov in obronkov Čičarije, daje značilnost reka Reka.

Razdeljena je na naslednje naravne enote:

1. Snežniška planota z Javorniki

Snežnik je najvišja nealpska gora, priljubljena planinska točka, z bogastvom snežniškega gozda, travnatih dolin, divje kraške pokrajine z brezni in prepadnimi stenami, mrazišči in območji večnega ledu, z izjemnim rastlinjem, ostanki ilirskih utrdb in rimskega obrambnega zidu ter ostanki italijanske meje z velikim številom podzemnih bivališč "kavern", vojašnic, obmejnih postojank in zbiralnikov vode.
Snežnik, Ledeniška jama pod njim, brezno Mašun, Kozlek in Gomanci so primerni za rekreacijo, smučanje, zabavne igre na snegu, lov ,fotolov, izobraževalne delavnice v naravi, spoznavanje flore in faune itn.

Center Sviščaki je izhodišče za vzpon na Snežnik. Tu prevladujejo počitniške hiše, smučišča in obnovljen planinski dom.Območje ima zelo ugodno klimo, še posebej za ljudi, ki imajo težave z dihali.

Mašun kot klimatsko središče je največji izletniški kraj z gozdno pristavo s prenočišči, odlično lovsko kuhinjo, s " piknik" prostori v gozdu, z malim smučiščem, tudi za nočno smuko ter z možnostjo vožnje s sanmi na konjsko vprego. Razvejano cestno omrežje ponuja odlično izhodišče za kolesarjenje in pohodništvo, pozimi pa tek na smučeh.

2. Dolina reke Reke,
od izvira ob vznožju Gomancev pa do Škocjanskih jam, je primerna za vodne športe, kot so rafting, ribolov, fotolov in drugo. Ob izviru reke je Dleto, ozka dolina, ki se razprostira skozi gozdnato pokrajino..V nadaljevanju poti ob reki so ostanki starih mlinov, med njimi tudi domačija pesnice Makse Samse. V dolini reke sta še Lazzarinijeva graščina Jablanica in graščina v Zabičah.

Staro mestno jedro Ilirske Bistrice z ostanki vodnih mlinov in žag, nekdanjega gradu Gradina, samostanom sester Notre Dame, Vencinovo hišo, mestno hišo, presihajočim slapom potoka Sušec in bogato arhitekturo iz različnih obdobij, zanimivo za sprehode, prireditve, srečanja in drugo.
Na ogled je tudi Vojaški muzej, ki predstavlja obdobje od avstroogrske monarhije do zadnje vojne v Sloveniji.

Akumulacijski jezeri Mola in Klivnik sta namenjeni bogatenju nizkih voda, poleg tega pa se ob njih zbira vedno več ribičev. Jezeri ponujata možnosti organiziranja vodnih športov in gojenja rib, sprehajalnih poti in drugih sprostitvenih aktivnosti v naravi ter razvoj turizma po meri sodobnega človeka.

Vir: www.slovenia.info/si/-ctg-kraji/Ilirska-Bistrica-.htm?_ctg_kraji=2843&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Ilirska Bistrica

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Ilirska Bistrica

Ilirska Bistrica
Bazoviška Straße 14, SI-6250 Ilirska Bistrica

Telefon
+386 5 7141361
Faks
+386 5 7141284
Domača stran
http://www.slovenia.info
E-Mail
obcina.ilirska-bistrica@ilirska-bistrica.si

Zahtevek und Naročilo brošure

Kraji Notranjsko-Kraška
Smučišča
Najnovejše ocene
Loterija
zwei Shokz-Kopfhörer
Gewinnspiel Shokz Open-Ear Kopfhörer