Le kaj je v Tržiču tako vnebovzetnega, da je slavni maršal Radetzky – prav tisti katerega slavni marš igrajo Dunajski filharmoniki vsakega novega leta dan in vsa svetovna smetana vzhičeno ploska po taktu - potem, ko si je med bitkami z Napoleonom le vzel čas za poroko, prav v tem kraju od skope tašče kupil grad za kar 60.000 goldinarjev? Všeč mu je bil! Verjemite. Bil je človek z okusom!

Svet okoli Tržiča je le deloma nižava; le proti jugu se razširi v ravnino oziroma gričevje, proti severu pa se vse bolj zožuje in prehaja v sotesko, dokler pri ljubeljskem prelazu ne dospe do osrčja mejnega gorovja Karavank. Ena od glavnih značilnosti Tržiča je velika pokritost z gozdom, saj gozdne površine zavzemajo kar 69% celotne površine občine. Njihova lepota in skrivnostnost pa že od nekdaj privabljata ljubitelje narave.

Izrazito alpsko podnebje, ki prevladuje v občini se kaže v prijetno hladnih poletnih večerih, sneg v hribih pa se obdrži do pozne pomladi, kar nudi idealne pogoje za zimske športe. Tržiška pokrajina je s svojimi gozdovi in planinskimi tratami ter z bogato naravno in kulturno dediščino mikavna za vsakogar, ki si želi oddiha sredi tihih naravnih lepot, na daljših turah ali krajših izletih. Ko boste prijetno utrujeni in polni zanimivih vtisov, pa vas pričakujejo prijazni tržiški gostinci.

Samo mesto Tržič leži ob stari rimski poti, ki pelje iz Ljubljane mimo Kranja preko prelaza Ljubelj v Avstrijo. Mesto je razpotegnjeno ob koncu dveh dolin - Spodnje Dolinske in Šentanske.

Podobo tržiškega starega mestnega jedra je posebej zaznamoval požar leta 1811. Po požaru so oblasti izdale poseben predpis, ki je določil obvezno namestitev kovinskih polknic in vrat, ki so postale prava evropska posebnost. Ohranila so se klasicistično oblikovana pročelja stavb. Pogled pritegnejo tudi druge značillnosti stavb v mestnem jedru: sušilne odprtine na strehi, portali z rozeto z letnico izdelave, začetnicami hišnega gospodarja in božjim očesom, v katerem je hišna številka, ter obcestni kamni - opestniki in firb'c okno.

Quelle: www.slovenia.info/si/-ctg-kraji/Tr%C5%BEi%C4%8D-%E2%80%93-Altstadt-.htm?_ctg_kraji=2714&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Tržič

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Tržič

Tourist-Info-Center Tržič
Trg svobode 18, SI-4290 Tržič

Telefon
+386 4 5971536
Domača stran
https://www.trzic.si
E-Mail
informacije@trzic.si

Zahtevek und Naročilo brošure