Cerklje na Gorenjskem / Gorenjska

Logotip Cerklje na Gorenjskem / Gorenjska
Logotip Cerklje na Gorenjskem / Gorenjska

Občina Cerklje na Gorenjskem je ena od petih leta 1994 novoustanovljenih občin, ki so nekdaj spadale pod skupno občino Kranj (danes Naklo, Preddvor, Šenčur, Mestna občina Kranj in Cerklje na Gorenjskem). Njena površina meri 79 km² in ima približno 7011 prebivalcev (vir: Statistični urad RS, 2010); gostota prebivalstva je izrazito večja v južnem ravninskem delu občine, poseljenost goratega dela občine pa je bistveno manjša.

Cerklje so že v stari kranjski občini po družbenem planu razvijali kot lokalno oskrbno središče. Sestavlja jo 30 naselij in 21 vaških skupnosti: Trata - Adergas, Velesovo, Praprotna Polica, Pšata, Poženik, Šmartno, Zalog, Lahovče, Vopovlje, Spodnji Brnik, Zgornji Brnik, Štefanja Gora, Ambrož pod Krvavcem, Stiška vas, Ravne, Apno, Šenturška Gora, Sidraž, Sveti Lenart, Grad, Dvorje. Cerklje na Gorenjskem so danes pomembno vozlišče poti, ki vodijo skozi vasi pod gorskim obodom in po pobočjih Krvavca.

Občina Cerklje na Gorenjskem je lokalna skupnost z jasno začrtanimi razvojnimi smernicami. Pri svoji rasti in razvoju se opira na svoje ključne prednosti v naravnem in kulturnozgodovinskem bogastvu krajev, prometni dostopnosti in v ljudeh, ki se prednosti dobro zavedajo in imajo jasno razvojno vizijo. Tako so Cerklje na Gorenjskem z ugodno lego na prehodu iz Ljubljanske kotline v visokogorski svet Kamniško-Savinjskih Alp stičišče pestrega naravnega okolja, kulturne krajine in načina življenja tukajšnjih prebivalcev. Vse to je oplemeniteno še z urejenostjo okolja in gostoljubnostjo ljudi, ki tu živijo. Prav umeščenost krajev med slikovita polja, bistre vodotoke in planinske grebene daje izhodišče za to, da Cerklje na Gorenjskem svojo prihodnost prepoznavajo predvsem v turistični ponudbi tudi za najzahtevnejše obiskovalce. Na razmeroma majhnem prostoru so številne izletniške točke in zanimivosti. Pozimi vabijo urejena smučišča na Krvavcu. Po markiranih poteh se lahko povzpnete na Štefanjo goro, Šenturško goro, Ambrož ali vrh Krvavca, kolesarite po gorskih in nižinskih poteh, se spustite s padalom ... Poleg cerkva, ki krasijo podobo večine naselij, si lahko ogledate še druge kulturne znamenitosti: grad Strmol s parkom, samostan in cerkev v Adergasu, Hribarjevo vilo, spominski park pomembnih osebnosti in še mnogo drugega.

Po aktivno preživetem dnevu v naših krajih se boste lahko okrepčali v eni od domačih gostiln ali si poiskali prenočišče, da lepa doživetja pri nas ne bodo prehitro minila. Številna prenočišča omogočajo prijetne počitnice družinam, ljubiteljem narave, športnikom in poslovnim ljudem, ki jih od letališča Brnik loči le 5 minut, od Kranja 15 minut, od Ljubljane pa le 20 minut vožnje z avtomobilom.

Urejene kolesarske in pohodne poti omogočajo aktiven oddih, rekreacijo in sprostitev. Krvavec je najlažje dostopno smučišče v slovenskih Alpah, najbližje Ljubljani, Parizu, Londonu … Pozimi privlači smučarje, poleti ponuja nešteto možnosti za sprehode ali kolesarjenje. Tako smučarje kot izletnike Krvavec vabi v neokrnjeno naravo s čudovitim razgledom na sosednja pobočja in na pristno domačo hrano.

Imate samo urico časa, ki ga želite raztegniti v nepozaben dan? Se želite v turobnih zimskih dneh in meglenih jutrih naužiti sonca? Dobrodošli v Cerkljah, kjer ste v četrt ure z mednarodnega letališča sredi alpskega sveta, v blagodejnem podnebju hribovskih vasic s pestro domačo ponudbo.

Cerklje so na prehodu Ljubljanske kotline v visokogorski svet Kamniško-Savinjskih Alp, na nadmorski višini med 350 in 1972 metri. V listinah se prvič omenjajo sredi 12. stoletja kot Trnovlje, s sedanjim imenom pa po letu 1239. Kraj, razpet med ravnino barvitih polj in razgibane hribe, je pravi park raznolikosti naravnih in geografskih značilnosti alpskega, gorskega in nižinskega sveta z bogato kulturno dediščino. Arheološka najdišča v Šmartnu in na Krvavcu pričajo o zgodovini naseljenosti tega območja že v antiki. Od dvanajstih srednjeveških dvorcev na območju današnje občine je grad Strmol edini, ki se je ohranil do danes. Med številnimi cerkvami je poleg cerkve Marije Vnebovzete v Cerkljah najbolj znana nekdanja samostanska cerkev Marijinega oznanjenja s katakombami in najstarejšim Marijinim kipom v Sloveniji. V središču Cerkelj je spominski park, posvečen osebnostim, ki so kraju pustile pomemben kulturnozgodovinski pečat.

Quelle: www.tic-cerklje.si/en/cerklje/obcina_cerklje.htm

Ocenjevanje 4,0
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Cerklje na Gorenjskem / Gorenjska

Cerklje na Gorenjskem / Gorenjska
Cerklje na Gorenjskem / Gorenjska
Cerklje na Gorenjskem / Gorenjska
Cerklje na Gorenjskem

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Cerklje na Gorenjskem / Gorenjska

TIC Cerklje na Gorenjskem
Krvavška cesta 1b, SI-4207 Cerklje na Gorenjskem

Telefon
+386 4 2815822
Faks
+386 4 2815822
Domača stran
http://www.tic-cerklje.si/
E-Mail
info@tic-cerklje.si

Zahtevek und Naročilo brošure