Mežica je imensko, alpsko in rudarsko turistično središče Mežiške doline. Občina Mežica leži v razgibani kotlini ob sotočju reke Meže in potoka Šumca na nadmorski višini 491 m. Zaradi svoje lege ima Mežica značilnosti prijetnega alpskega središča, ki ga obdajajo številni vrhovi. Tukaj se končuje gorska veriga Karavank in pokrajina počasi prehaja v nižji predalpski svet.

Mežica je bila v preteklosti poznana kot rudarsko središče. Rudnik svinca in cinka Mežica je eden najstarejših rudnikov v Evropi, saj naj bi rudna bogastva pod Peco izkoriščali že v poznem srednjem veku, prvi uradni pisni viri pa segajo v leto 1665. Zaradi izčrpanih rudnih zalog je bilo leta 1994 odkopavanje ustavljeno, topilnica svinčenih odpadkov in tovarna akumulatorjev sta začeli z uvažanjem svinca.

Dolga leta rudarjenja so svojevrstno zaznamovala življenje ljudi in pokrajino. Danes v mestu in njegovi okolici najdemo številne pomnike, ki opozarjajo na razgibano rudarsko preteklost. Da bi se ohranila bogata rudarska dediščina, so za turistične oglede urejeni nekateri najpomembnejši deli rudnika. Zanimiva posebnost rudnika je okoli 7 km dolga podzemna kolesarska pot, kjer obiskovalce izkušeni vodiči z gorskim kolesi popeljejo skozi rove, posebno doživetje pa predstavlja ogled rudnika s kajaki. Obiskovalci se lahko pred ogledom rudnika okrepčajo s knapovško malico, ki je bila nekdaj značilna jed rudarjev.

Mežica je zaradi svoje geografske lege pomembno izhodišče za ljubitelje planinarjenja in gorskega kolesarjenja. Mežica je ena izmed izhodiščnih točk za planinske izlete na mogočno goro Peco, ki se v vsej svoji lepoti dviga nad krajem in je že stoletja odeta v tančice skrivnostne legende o Kralju Matjažu.

Nad Mežico so zanimiva cerkev sv. Lenarta s čudodelno verigo, Podkraj z značilnimi kaščami in Lom s prelepimi razgledi na sosednjo Podjuno. V kraju so na ogled čebelarska zbirka in čebelarska učna pot. Več zanimivih interpretacijskih točk pa povezuje geološka pohodna učna pot. Glavna turistična zanimivost Mežice je Podzemlje Pece, turistični rudnik in muzej.

Izjemna geološka zgradba, kulturna, naravna ter tehnična dediščina Mežice je bila ena od osnov za vzpostavitev čezmejnega Karavanke UNESCO globalnega geoparka.

Lokacija: 46.521179,14.852246

Načrtujte počitnice

Prikaži vse nastanitve

Ocenjevanje 4,5
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Mežica

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Mežica

TIC Mežica
Trg Svobode 1, SI-2392 Mežica

Telefon
+386 2 82 79 358
Domača stran
https://www.mezica.si
E-Mail
turizem@mezica.si

Zahtevek und Naročilo brošure Namestitev

Gorske železnice Poletno delovanje
Smučišča
Namestitev Mežica