Naselje Ankaran leži na južnem delu Miljskega polotoka in zajema območje nekdanjega Ankarana in Valdoltre. S svojo lego, kulturnimi znamenitostmi in z naravnimi lepotami - bogatim sredozemskim rastlinjem, vinorodnim okolišem in srebrnozelenimi oljčnimi nasadi, je vsekakor nekaj posebnega. Zaradi blagodejnega učinka morja in milega podnebja se konec 19. stoletja začne tu razvijati zdraviliška in po prvi svetovni vojni še turistična dejavnost, po katerih je to območje prepoznavno še danes.

Obkroža ga več manjših zaselkov in na grebenu Miljskega polotoka raztezujoča se vas Hrvatini. Od tu se nam pričara čudovit razgled na celotni Tržaški zaliv, ob lepem vremenu pa lahko vidimo tudi našo najvišjo goro Triglav in Julijske Alpe.

Območje Ankarana je bilo naseljeno že v rimskem času in se je imenovalo Ancaria, sam kraj pa naj bi dobil ime po opatu samostana sv. Nikolaju Ancaranu. Valdoltro pa so tako poimenovali okoliški prebivalci, ki so jo videli kot dolino prek morja (Val d'Oltra).

Kulturna znamenitost je benediktinski samostan sv. Nikolaja iz začetka 12. stoletja, ki kot tak deluje do 1641. Kuga leta 1630/31, ki zelo razredči prebivalstvo, povzroči tudi odhod menihov – 1641 zapusti samostan zadnji pater. 1774 kupi samostan s posestvom vred koprska plemiška družina Madonizza in ga spremeni v svojo poletno rezidenco. V času Napoleonovih Ilirskih provinc je tu vojaška bolnišnica, po prvi svetovni vojni pa postane kot hotel del turistične ponudbe, skupaj s kopališčem sv. Nikolaja, ki ga odprejo leta 1925, s športnimi igrišči in kampom. Danes je posestvo s samostanom preurejeno v hotelski kompleks, kjer lahko v prijetnem ambientu preživite čudovite počitnice.

Zdraviliška dejavnost se tu začne razvijati, ko so začeli množično zdraviti kostne in pljučne bolezni s terapijami, vezanimi na ugodno delovanje morja in sonca. Na ankaranskem območju tako pred prvo svetovno vojno zrasteta dve zdravstveni ustanovi – sanatorij za pljučno tuberkulozo (preseljen 1985 kot interni oddelek v izolsko bolnišnico) in 1909 otroško obmorsko okrevališče za otroke s kostno tuberkulozo. V njem danes deluje svetovno priznana Ortopedska bolnišnica Valdoltra, ki je razvila tudi Center za rehabilitacijo športnikov.

V neposredni bližini Ankarana leži Debeli rtič, priljubljeno letovišče, poznano po Mladinskem okrevališču in peščeni plaži. Ljubitelji hoje pa se lahko odpravijo po poučnih in rekreacijskih poteh: po stezah graničarjev in kamnolomov Miljskih hribov ter v Resslov gaj z učno potjo. Posebnost na tem območju (pri sv. Katerini) je edini slani travnik v Sredozemlju.

Vir: www.slovenia.info/si/-ctg-kraji/Ankaran.htm?_ctg_kraji=2574&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje 5,0
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Ankaran

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Ankaran

TIC Koper
Titov trg 3, SI-6000 Koper

Telefon
+386 5 664 64 03
Domača stran
https://www.koper.si
E-Mail
tic@visitkoper.si

Zahtevek und Naročilo brošure