Naselje Žusterna je del nekdanjega podeželja takrat otoškega mesta Koper, danes pa njegovo predmestje. Posajeno je bilo z nasadi oljk, vinogradi, sadovnjaki, med katerimi so v času Beneške republike zrasle vile koprskih plemiških družin. Zgodovinske sledi segajo že v predrimski čas, saj so na Markovem hribu nad Žusterno našli sledove gradišča.

Z odkrivanjem zdravilnih učinkov morja in sonca koncem 19. stoletja je dobilo to območje turistično razvojno usmeritev, ki jo ima še danes. Do prve svetovne vojne je bilo zgrajenih precej objektov in s tem povezana infrastruktura. Nove hiše so si zidali letoviščarji, zrasli pa so tudi zasebni hoteli, penzioni, namenjeni turistom iz drugih krajev takratne avstro-ogrske monarhije. Velike spremembe je doživela Žusterna ponovno v šestdesetih letih 20. stoletja, ko se je začela nagla pozidava z zasebnimi hišami, ob morju pa je staro gostilno in nekdanji penzion zamenjal hotelski kompleks s kopališčem, razširjen še z motelom in bazenom.

Danes je na tem območju sodobno turistično naselje, ki se ponaša s kopališkim območjem, olimpijskim bazenom, hotelskim kompleksom in Aquaparkom. Tu je možno spremljati najrazličnejše vodne športe, odvijajo pa se tudi številne prireditve.

Vir: www.slovenia.info/si/-ctg-kraji/%C5%BDusterna-.htm?_ctg_kraji=4111&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje 4,3
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Žusterna

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Žusterna

TIC Koper
Titov trg 3, SI-6000 Koper

Telefon
+386 5 664 64 03
Domača stran
https://www.koper.si
E-Mail
tic@visitkoper.si

Zahtevek und Naročilo brošure