Območje, poimenovano po spodnjem toku najdaljše slovenske reke Save, zaznamujejo prostorna rodovitna ravnica, zaobljeni vinorodni griči, obširni gozdovi in več krajev z velikimi kulturnimi znamenitostmi. Pečat temu jugovzhodnemu kotičku Slovenije sta poleg Save pustili še dve pomembni reki: Krka in Sotla.

Krka je med lenobnim vijuganjem na ravnici pod hribovjem Gorjanci ustvarila eno izmed največjih naravnih znamenitosti območja: otok, na katerem je nastalo eno izmed najstarejših slovenskih mest, Kostanjevica na Krki. Zaradi pogostih poplav v preteklosti se je mesta oprijelo ime »dolenjske Benetke«, saj je bilo gibanje po mestu mogoče le s čolni. Zdaj mesto slovi kot kulturno središče, ki se ponaša z galerijo Božidarja Jakca na Kostanjeviškem gradu in prvo slovensko kiparsko razstavo na prostem Formo vivo. V bližini je na ogled tudi največja kraška jama v tem delu Slovenije- Kostanjeviška jama.

Gospodarsko, upravno in kulturno središče spodnjeposavske regije se je razvilo v Brežicah, v bližini sotočja Krke in Save. V tamkajšnjem Gradu Brežice so urejeni prostori Posavskega muzeja Brežice, še zlasti pa je znan pa viteški dvorani, kjer prirejajo številne kulturne prireditve, med drugim festival stare glasbe Festival Brežice. Le nekaj kilometrov iz mesta lahko obiščete Terme Čatež, eno izmed najboljših in najmodernejših slovenskih naravnih zdravilišč. V neposredni bližini je tudi Grad Mokrice, okrog katerega je urejeno golf igrišče.

Ljubiteljem narave priporočamo, da se odpravite še na ogled Krakovskega pragozdu, ki je razglašen za naravni spomenik, se sprehodite po Jovsiju, močvirni ravnici, kjer gnezdijo številne vrste ptic, in počijete pod senco najdebelejšega slovenskega hrasta doba v vasi Cundrovec. Naravne lepote ponuja tudi območje ob Sotli, reki, ki zarisuje naravno mejo s sosednjo Hrvaško. Vse do Bistrice ob Sotli se razteza Kozjanski park, eden izmed treh slovenskih regijskih parkov, ki spada v zaščiteno območje Natura 2000.

Posebnega zgodovinskega in sakralnega pomena so Svete gore nad Bistrico ob Sotli, ki so eno izmed najstarejših romarskih središč v Sloveniji z Marijino cerkvijo. Svete gore so bile poseljene že v času rimskega cesarstva. Ostanke tega obdobja si lahko ogledate v bližini Drnovega, kjer so Rimljani zgradili mesto Neviodunum, ki je bilo pomembno rečno pristanišče. O še davnejši poselitvi tega območja pričajo arheološke najdbe v Ajdovski jami pri Nemški vasi, kjer so zbrani dokazi o kulturi človeka iz neolitika.

Ogleda spodnjeposavske regije ne smete zaključiti brez obiska še dveh pomembnih mest od reki Savi: Krškega in Sevnice. Krško je danes pomembno industrijsko mesto, v preteklosti pa je v njem živelo več znanih Slovencev, kot sta denimo avtor prve slovenske knjige Primož Trubar in slavni zgodovinopisec Janez Vajkard Valvasor. V Sevnici si je vredno ogledati grad Sevnica, ki gosti več stalnih in občasnih muzejskih zbirk.

Pozornost si zasluži tudi Brestanica, kjer je na tamkajšnjem gradu Rajhenburg na ogled Galerija vin vinorodne dežele Posavje. Vina in kulinarične dobrote je sicer najbolje preizkusiti na eni izmed območnih vinskih cest. Nanje se lahko podate tudi s kolesom ali peš, za kar so zelo primerne tudi številne urejene kolesarske in pohodniške poti.

Vir: www.slovenia.info/si/Regionen/Region-Spodnjeposavska.htm?_ctg_regije=149&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje 5,0
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Spodnjeposavska

Brežice
Čatež ob Savi
Mokrice - Rajec

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Spodnjeposavska

STIC - Slowenisches Tourist-Info-Center
Krekov trg 10, SI-1000 Ljubljana

Telefon
+386 1 3064575
Faks
+386 1 3064580
Domača stran
http://www.slovenia.info
E-Mail
stic@visitljubljana.si

Zahtevek und Naročilo brošure

Spletne kamere

Loterija
Produkt-Paket für die ganze Familie
Primavera XXL-Gewinnspiel