Gospodarsko, upravno in kulturno središče Brežiške ravnine in okoliškega hribovja je v neposredni bližini sotočja Save in Krke, na tektonski prelomnici pod Gorjanci.
Brežice so se kot upravno središče solnograških nadškofov razvile ob gradu. Skozi naselje je potekala trgovska pot s Kranjske in Štajerske. Naselje je prvič omenjeno leta 1241, nato leta 1309 kot trg in leta 1322 kot mesto. V zadnjih desetletjih se je razširilo po terasi proti 2 kilometra oddaljeni železniški postaji ter ob cestah proti Bizeljskem in Dobovi.

V mestu je nekaj industrije (pohištvo, kovinska industrija), razvite so trgovina na debelo (vino), proizvodne in storitvene obrti ter promet. V Brežicah se nahaja tudi splošna bolnišnica (iz leta 1872), ki pokriva potrebe Posavja in širše okolice. Kulturno podobo zaokrožujeta Posavski muzej v brežiškem gradu in gimnazija. Brežice so tudi šolsko središče Posavja. Tukaj se nahajajo splošna gimnazija, srednja ekonomska in srednja trgovska šola, pred nekaj leti pa je bil ustanovljena tudi Visoka trgovska šola. V mestu sta dve cerkvi.

Župnijsko cerkev sv. Lovrenca so v središču mesta zgradili leta 1782. Cerkev sv. Roka pa so postavili leta 1740, zaradi hude kuge, ki je večkrat morila v kraju. Cerkev spada med dvajset zaščitenih baročnih cerkev.
Zanimiv je tudi vodovodni stolp, ki je viden od daleč in je eden od dveh ohranjenih v Sloveniji.

Vir: www.slovenia.info/si/Orte-Sloweniens/Bre%C5%BEice.htm?_ctg_kraji=2546&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje 4,7
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Brežice

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Brežice

ZPTM BREŽICE
Gubčeva ulica 10A, SI-8250 Brežice

Telefon
+386 80 34 24
Domača stran
https://www.discoverbrezice.com
E-Mail
info@discoverbrezice.com

Zahtevek und Naročilo brošure