bergfex - Webcam - Dole pri Litiji - Cam - Livecam

Südostslowenien

Čatež

280m
Zemljevid
Skrij zemljevid

Čatež

280m

Na Čatežu pod Zaplazom živijo ljudje, ki vedo, kaj je prijaznost in kaj se popotnikom in drugim obiskovalcem ponudi ob njihovem obisku. Dolenjci, odkritosrčni in dobrega srca, so na Čatežu navajeni gostov, utrujenih popotnikov in romarjev.

Čatež je obcestna vas na plečatem hribu pod 544 m visokim Zaplazom severozahodno od Trebnjega. Po razgibanih gričih v okolici je razmetanih še 11 vasi z nekaj več kot 500 prebivalci. Na severni strani je ozka dolina potoka Dušice, onstran nje Čateška gora, s Čateža in še bolj z Zaplaza pa se odpira lep razgled daleč naokrog.

Božja pot na Zaplaz k romarski cerkvi Marijinega vnebovzetja, se je uveljavila v začetku 19. stoletja in je kmalu postala najpomembnejša na Dolenjskem. V bližini cerkve je Marijin studenec, ki po ljudskem verovanju, zdravilno učinkuje na vid, v vasi Čatež pa je še župnijska cerkev svetega Mihaela.

O bogati preteklosti teh krajev pričajo najrazličnejši viri, o njih govori tudi Fran Levstik v »Popotovanju od Litije do Čateža«, še več pa vedo povedati sami Čatežani. V bližini, v vasi Goljek je bila najdena neolitska sekira, jugovzhodno od te vasi je premogovna žila, kjer so pred prvo svetovno vojno kopali premog, ostanek tega pa je »Knapova jama«. V bližini vasi Zagorica so bili odkriti tudi ostanki rimskih grobov.

Popotniki se lahko sprehodite po vinogradniških pešpoteh, če pa si želite daljšega sprehoda krenite po delu pohodne poti od Litije do Čateža. Vsako poletje se lahko udeležite Kresnika ob Dušici, praznika sonca, Čatež pa po šivih poka na martinovo soboto ko se tu ustavijo vsi pohodniki Levstikove poti na Razhodnji. Prav tako se je vredno udeležiti tudi cvičkarije in martinovanj, brez katerih Dolenjci ne moremo.

Vir: www.slovenia.info/si/-ctg-kraji/%C4%8Cate%C5%BE-.htm?_ctg_kraji=4036&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Čatež

Alle Freizeittipps anzeigen


Kontakt Čatež

TIC Trebnje
Goliev trg 5, SI-8210 Trebnje

Telefon
+386 (0)7 3481128
FAKS
+386 (0)7 3481131
Domača stran
http://www.trebnje.si
E-Mail
tic@trebnje.si

Vprašanje in Naročanje prospektov Bivališča

Smučišča
Unterkünfte finden Čatež
Zadnje ocene

Keine Einträge gefunden.

Es wurden %count% Einträge gefunden. Bitte Suche verfeinern.

Lokale Suchergebnisse (Entfernung <= 25km)

Več rezultatov (Entfernung > 25km)

Vsi %count% Rezultati iskanja

%name% %region%
%type% %elevation%