Ptuj

232m
Zemljevid
Skrij zemljevid

Ptuj postaviti v okolje med Slovenske gorice in Haloze ter med Dravsko in Ptujsko polje je neprimerno laže kot spisati kratko zgodovino mesta.

Bogata je, tako kot je mesto bogato spomenikov, ki kažejo nanjo. Zgodovina sega v mlajšo kameno dobo, a največji razcvet je mesto doživelo v rimskem času. Ime izvira iz časov cesarja Trajana, ki je naselbini podelil status mesta in se je imenovala Colonia Ulpia Traiana Poetovio. Leta 69 je bil na Ptuju izvoljen cesar Vespazian in letnica 69 se navaja kot prvo leto pisne omembe mesta Ptuja. Rimska Poetovio se je razvila v pomemben vojaški, trgovski, carinski in upravni center; 40.000 prebivalcev je živelo tedaj na območju Ptuja in te številke niso nikoli več dosegli. Nato so ga požgali Huni, zasedli Avari in Slovani, v času slovanskega kneza Pribine je prešel v okvir frankovske države, postal last salzburške nadškofije, doživljal vpade Madžarov. A si je vedno znova opomogel: z mestnimi pravicami je dobil pravico do obzidja, prvi statut iz leta 1376 je kazal na pravno urejenost mesta in s tem na njegovo gospodarsko moč, ki pa je plahnela po napadih Turkov in velikih požarih, poplavah, epidemijah.

Danes živi to pomembno gospodarsko središče spodnjega Podravja kot semanje mesto, mesto izletov v nedotaknjeno naravo, mesto z bogato kulinarično ponudbo, mesto na vinskih kleteh in ob termalni vodi.

Quelle: www.slovenia.info/si/-ctg-kraji/Ptuj-.htm?_ctg_kraji=2907&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje 4,3
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Ptuj

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Ptuj

TIC Ptuj
Slovenski trg 5, SI-2250 Ptuj

Telefon
+386 2 7796011
Domača stran
https://visitptuj.eu/de/
E-Mail
info@ptuj.info

Zahtevek und Naročilo brošure

Gorske železnice Poletno delovanje

Spletne kamere

Ni bilo najdenih vnosov.
Najdenih je bilo %count% vnosov. Prosimo, izboljšajte svoje iskanje.
Rezultati lokalnega iskanja (Razdalja <= 25km)
Več rezultatov iskanja (Razdalja > 25km)
Vse %count% Rezultati iskanja
%name% %region%
%type% %elevation%