Sanjava dežela ob reki Muri na vzhodu Slovenije je dežela širokih polj in zaobljenih goric, štorkelj, klopotcev, plavajočih mlinov, zdravilnih voda, energijskih točk, slikovitih vinskih goric, samosvojih tradicij in narečij, predvsem pa gostoljubnosti ljudi, ki žive v najbolj kmetijski pokrajini Slovenije.

Največ turistov v ta del Slovenije privabijo termalna zdravilišča - Zdravilišče Radenci z več kot 120-letno tradicijo in s slovito mineralno vodo, Terme 3000 v Moravskih Toplicah z mnogimi vodnimi atrakcijam, Terme Lendava v bližini Lendavskih goric in Terme Banovci s prvim evropskim naturističnim kampom ob termalni vodi. Z iskanjem dobrega počutja se povezujejo tudi novi cilji - odkritje mnogih energetskih točk ob Ivanovem izviru in ob reki Ščavnici, ob Vidovem izviru in ob Bukovniškem jezeru.

Če se gostje v Pomurje morda prvič odpravijo k blagodejnim vodam, pa imajo za vračanja obilo drugih razlogov. V sejemski Gornji Radgoni, ki slovi po odličnih vinih, so na ogled čudovite kleti, kjer zori tudi zlata radgonska penina. V Ljutomeru, središču Prlekije, so pod sončnimi vinskimi goricami doma konji, kasaške dirke in ohranjene stare obrti v okolici. V bližnjem Veržeju je še delujoč plavajoči Babičev mlin na reki Muri, blizu vozi tudi brod na Muri. V Lendavo, mesto dveh jezikov, vabi grad z galerijo in muzejem , še posebej privlačne pa so Lendavske gorice nad mestom. V Novem Tomažu so zaščitene stare zidanice.

Murska Sobota, največje mesto v Pomurju, se ponaša z resenesančnim Soboškim gradom v zavetju dvestoletnih hrastov. V gradu domuje Pokrajinski muzej. V bližnjem dvorcu Rakičan je vinska klet in konjeniški center. Med sakralnimi spomeniki Pomurja sta prav posebni Plečnikova cerkev v Bogojini ter romanska rotunda v bližnjem Selu, ki spada med najstarejše stavbe v Sloveniji. Na tem območju so še žive stare obrti - v Filovcih lončarji še žgejo glino na poseben prekmurski način.

Če se iz Murske Sobote odpravimo proti severu, se znajdemo med zaobljenimi griči Goričkega, ki ga rade obiskujejo štorklje. Največji kraj je Grad, ki nosi ime po tamkajšnjem grajskem poslopju, enem največjih na Slovenskem. Poleg domnev, da naj bi nekoč imel kar 365 soban, so zanimive energetske točke v grajskem vrtu z eksotičnimi drevesi.

Kraje ob Muri in njenih pritokih povezujejo odlično urejene, kolesarske, pohodniške, sprehajalne poti in vinske ceste. Izletniške in turistične kmetije ter številne etnografske prireditve omogočajo doživetja svojevrstnih običajev severovzhodnega dela Slovenije, v domačih gostilnah pa je poleg odličnih vin mogoče poizkusiti tudi značilne kulinarične specialitete.

Quelle: www.slovenia.info/si/-ctg-regije/Die-Region-Pomurska.htm?_ctg_regije=31&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje 4,0
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Pomurska

Prikaži vse nasvete za prosti čas


Pišite na Pomurska

STIC - Slowenisches Tourist-Info-Center
Krekov trg 10, SI-1000 Ljubljana

Telefon
+386 1 3064575
Faks
+386 1 3064580
Domača stran
http://www.slovenia.info
E-Mail
stic@visitljubljana.si

Zahtevek und Naročilo brošure