Trbovlje

287m
Zemljevid
Skrij zemljevid
Trbovlje
287m

Trbovlje je urbanizirano rudarsko naselje, ki je razpotegnjeno po dolini potoka Trboveljščica. Razvoj mesta je tesno povezan s premogovništvom.

Začetki rudarjenja segajo v leto 1804, večji pomen pa je dobilo z izgradnjo železnice po Savski dolini. S premogovništvom se je začela razvijati tudi industrija (cementarna, steklarna, opekarna), ki je pomembno prispevala k razvoju tega področja. Trboveljska cementarna je kot prva tudi na območju Zasavja odprla svoja vrata tudi obiskovalcem, ki bi si želeli ogledati postopek pridelave cementa. V zgornjih Trbovljah je nakupovalno središče, bolnišnica, šola, gimnazija in športno-rekreacijsko območje z različnimi namenskimi objekti. Drugo središče se je razvilo v osrednjem industrijskem delu, kjer so delavske kolonije ter poslovno in kulturno središče.
Zaradi onesnaženega zraka so pri termoelektrarni zgradili 362 m visok dimnik.

Zadnja leta mesto dobiva prijaznejši obraz in postaja tudi turistično zanimivejše. Trbovlje so ponosne na naravne znamenitosti (krajinska parka Mrzlica in Kum, skalni možje na Taboru, skalna pečina pod Završjem, Završki čeren, Bela peč, Čebulova dolino, Čebine, soteska Ribnika na območju Dobovca, brzice na Savi pri nekdanjem Prusniku, Medvedove jame na Mrzlici…), kulturne in zgodovinske spomenike (naselbine Čeče, Knezdol, Ostenk, Planinsko vas, Prapreče, Završje, Župo, Čebine, Retje..), umetnostne in sakralne spomenike. Nadvse zanimivi so tudi etnološki spomeniki v ožji in širši okolici Trbovelj, zlasti stare rudarske kolonije (Njiva, Terezija, Žabja vas, Kurja vas ...).

Obiskovalci Trbovelj lahko utrip tega mesta začutijo tudi prek spoznavanja industrije, ki je močno zaznamovala to področje. Kot prvi industrijski obrat je voden ogled tovarne ponudila družba Lafarge Cement, v kateri si lahko obiskovalci prek urejene industrijske poti ogledajo proces pridelave cementa in zgodovino cementarne.

Vir: www.slovenia.info/si/-ctg-kraji/Trbovlje.htm?_ctg_kraji=2838&lng=1&redirected=1

Ocenjevanje
Moja ocena:

Nasveti za prosti čas Trbovlje

Trbovlje

Alle Freizeittipps anzeigen


Kontakt Trbovlje

Občina Trbovlje
Mestni trg 4, SI-1420 Trbovlje

FAKS
+386 356 27986
Domača stran
http://www.trbovlje.si
E-Mail
obcina.trbovlje@trbovlje.si

Vprašanje in Naročanje prospektov

Kraji Zasavsko Posavska
Smučišča
Zadnje ocene
Keine Einträge gefunden.
Es wurden %count% Einträge gefunden. Bitte Suche verfeinern.
Lokale Suchergebnisse (Entfernung <= 25km)
Več rezultatov (Entfernung > 25km)
Vsi %count% Rezultati iskanja
%name% %region%
%type% %elevation%