Nasveti za prosti čas Strunjan

Strunjanski klif

Zemljevid
Skrij zemljevid

Strunjanski klif

Naravni rezervat se ponaša s štiri kilometre dolgim in 80 metrov visokim flišnim klifom ter z značilnimi submediteranskimi rastlinami. Čudovito morje in intimni kotički na plaži vas bodo prepričali, da se vrnete v zaliv, kjer kraljuje Mesec. Pot do zaliva je malce bolj zahtevna, saj je do njega mogoče priti samo peš. Toda najlepši dragulji so običajno najbolj skriti, če pa jih najdemo, je zadovoljstvo nepopisno. Izgubili se ne boste: informativne table so postavljene ob vznožju klifa in ob poti nad klifom.

V Krajinskem parku Strunjan so ožji zavarovani deli, kjer velja strožji varstveni režim. To so: Naravni rezervat Strunjan, Naravni rezervat Stjuža – Soline ter Naravni spomenik Pinijev drevored.

Dostopi:

  • s kopališča v Strunjanu ob vznožju klifa,
  • od cerkve sv. Marije in Strunjanskega križa nad klifom,
  • iz Simonovega zaliva ob vznožju klifa.

Naravni rezervat Strunjan

Naravni rezervat Strunjan je del Krajinskega parka Strunjan, zavarovan z odlokoma občin Izola in Piran o razglasitvi Krajinskega parka Strunjan (Primorske novice, uradne objave 3/90, 5/90).

Naravni rezervat obsega severno obrežje Strunjanskega polotoka s pripadajočim 200-metrskim pasom morja. Najznačilnejši del je štiri kilometre dolg in do 80 metrov visok flišni klif. Stik morja in kopna je v celoti ohranjen v bogastvu naravnih oblik in procesov.

Na vsej dolžini klifa so dobro vidne vodoravne plasti laporja in peščenjaka, zanimivi pa so tudi geološki in geomorfološki pojavi, kot so nalomljeni skalni bloki, spodmoli, mikrotektonski prelomi in gube, ki so še posebej izraziti na posameznih rtih.

Javni zavod Krajinski park Strunjan
Senčna pot 10 (Avditorij Portorož, Senčna pot 10)
SI-6320 Portorož

T: +386/(0)8-2051880
E: info@parkstrunjan.si
W: www.parkstrunjan.si

Kontaktne informacije

Nadaljevalne informacije:
www.parkstrunjan.si

Povpraševanja na:
info@parkstrunjan.si
Unterkünfte finden Strunjan
Zadnje ocene

Spletne kamere

Keine Einträge gefunden.
Es wurden %count% Einträge gefunden. Bitte Suche verfeinern.
Lokale Suchergebnisse (Entfernung <= 25km)
Več rezultatov (Entfernung > 25km)
Vsi %count% Rezultati iskanja
%name% %region%
%type% %elevation%