Sečoveljske soline

Krajinski park Sečoveljske soline je največje obalno mokrišče (650 ha) in edinstveno z različnih vidikov. Park je razdeljen na dva dela: Lera, kjer sol še dandanes pridobivajo na tradicionalni način, in Fontanigge, kjer se nahaja Muzej solinarstva. Poleg muzeja in objektov za pridobivanje soli je v parku tudi prvi wellness na prostem v Sloveniji, Thalasso Spa Lepa Vida.

Pomembnost in značilnosti parka

Park je rezultat učinkovite simbioze med človeškim delom in naravo in predstavlja redko naravno okolje. Poleg izjemnih sončnih zahodov se ob obisku parka lahko nadejamo tudi bogate flore in favne. Marsikateri ljubitelj ptic bo tu lahko opazoval več kot 272 ptičjih vrst, od katerih jih v parku gnezdi približno 90.

Na osnovi teh danosti je Vlada Republike Slovenije leta 2001 razglasila območje Sečoveljskih solin za krajinski park, območje Muzeja solinarstva pa za kulturni spomenik državnega pomena.

Sečoveljske soline so tudi prvo slovensko mokrišče, uvrščeno na seznam mednarodno pomembnih močvirij pod okriljem Ramsarske konvencije (1993). Soline so pomembne predvsem kot izjemen preplet ekosistemov, ki združuje oblike prehodov med morskimi, brakičnimi, sladkovodnimi in kopenskimi ekosistemi.

Ogledi Krajinskega parka Sečoveljske soline

Na osnovi določil Zakona o ohranjanju narave se za obisk Krajinskega parka Sečoveljske soline zaračunava vstopnina. Z nakupom vstopnice postanete obiskovalec parka in ste med obiskom v parku nezgodno zavarovani. Park si je mogoče ogledati individualno ali v skupini. Organiziranim skupinam (najmanj 15 oseb) omogočamo voden ogled, za katerega pa se je treba pravočasno naročiti.

Vodeni ogledi po parku so namenjeni obiskovalcem, ki poleg sprehoda po parku želijo o Krajinskem parku Sečoveljske soline in tradiciji solinarstva izvedeti nekaj več.

Voden ogled solin po Leri traja najmanj uro in pol. Ogled vključuje približno dva kilometra dolg sprehod od vhoda na Leri do centra za obiskovalce (MMC) in nazaj. Na poti vodnik – naravovarstveni nadzornik predstavi Krajinski park Sečoveljske soline (rastlinstvo, živalstvo, kulturna dediščina) ter postopek pridobivanja soli. V centru za obiskovalce je predviden ogled krajšega filma ter predstavitev vodnega režima z interaktivno maketo solin. Razgledna ploščad ponuja panoramski pogled širšega območja solin, v bližnji gostilni »Solni cvet« pa nudijo pijačo ter po predhodnem dogovoru tudi hrano. Na Leri je trgovina »Lera«, kjer lahko obiskovalci kupijo sol in z njo povezane izdelke. V nadstropju trgovine je galerija, kjer so razstavljena umetniška dela priznanih in manj znanih avtorjev.

Muzej solinarstva se nahaja na Fontaniggeah ob kanalu Giassi, kjer je ena od štirih obnovljenih solinskih hiš z razstavljeno muzejsko zbirko in solnim fondom s pripadajočim dovodnim kanalom za morsko vodo (Giassi). Tudi v Muzeju solinarstva je mogoč voden ogled. Pot ob Dragonji od vstopne zapornice do Muzeja solinarstva je dolga približno 2,5 km (v eno smer). Obisk Muzeja solinarstva je mogoč s plovilom Solinarka, s kolesom, peš, izjemoma tudi z avtobusom.

Informationen:

KPSS
Seča 115
SI-6320 Portorož

T: + 386/(0)5-6721330
E: info@kpss.si
W: www.kpss.si

Kontaktni podatki

Dodatne informacije:
www.kpss.si

Poizvedbe na:
info@kpss.si

Spletne kamere

Loterija
Produkt-Paket für die ganze Familie
Primavera XXL-Gewinnspiel