Muzej mineralov Remšnik je urejen v prostorih Krajevne skupnosti na Remšniku (Remšnik 3). V muzeju si lahko ogledate in raziščete minerale, ki so vidni s prostim očesom, pod povečevalnim steklom in mikroskopom. Občudovali boste lahko tudi v svetovnem merilu zelo redke minerale, kot so beaverit, brianyoungit, karbonatni cianotrychit, langit, linarit, posnjakit in drugi.

V kamninah remšniškega nariva je zapisanih 500 milijonov let. Leta 1850 je začel delovati srebronosni svinčev, bakrov in cinkov rudnik Dravski gozd (Drauwalder silberhaltiger Blei, Kupfer und Zink Bergbau) pod kmetijo Dijak na Remšniku. Leta 1877 je novi lastnik rudnik preimenoval v Fresen Bergbau, rov pod kmetijo Dijak, ki so ga na novo izkopali, pa imenoval Janičkov rov. Zadnja odkopavanja rude segajo v leto 1934. Leta 1870 so na Breznem Vrhu odprli rudnik grafita, rudišče se je nahajalo na vzhodni strani pod vasjo Remšnik. Grafit so kopali do leta 1964.
Na območju remšniških rudnikov je bilo do leta 2013 raziskanih in opisanih 65 vrst mineralov. Remšniško rudo sestavljajo cinkova ruda (sfalerit), svinčeva ruda (galenit) in bakrova ruda (halkopirit). Raziskanih je bilo tudi veliko redkih mineralov, ki dajejo remšniškemu rudniku posebni pomen tudi v svetovnem merilu.

Avtor zbirke mineralov Zmago Žorž se že več kot trideset let posveča raziskavam mineralov.
Muzej mineralov Remšnik je del Geološke tematske poti – odsek Remšnik, ki poteka po že obstoječih poteh med mejnim prehodom Brezni Vrh in opuščenim rudnikom pod kmetijo Dijak na Remšniku. Ob poti je postavljenih pet monolitov (blokov kamnin), ki gradijo remšniški nariv in širšo okolico. Pred šolo na Remšniku stoji poučno igralo z geološko vsebino.

Kontakt: +386 2 62 12 520 (recepcija), 041 412 855

Odprto: Ogled je mogoč po predhodni najavi, posamezniki pa se lahko za ogled zglasijo v sosednjem lokalu in trgovini (Remšnik 3).

VstopninaVstopnina: odrasli 4,00 eur (z vodenjem 5,00 eur), mladina 1,70 eur (z vodenjem 2,00 eur), invalidi in upokojenci 2,00 eur (z vodenjem 2,50 eur)

Lokacija: Remšnik 3, Podvelka

E-pošta: info.sg@kpm.si

Namestitev Podvelka
Ponudbe und Paketi Podvelka
Loterija
Produkt-Paket für die ganze Familie
Primavera XXL-Gewinnspiel