BERGFEX-Sehenswürdigkeiten - Podzemlje Pece - Mežica - Ausflugsziel - Sightseeing

Nasveti za prosti čas Mežica

Podzemlje Pece

Zemljevid
Skrij zemljevid

Ste za kolesarjenje in vožnjo s kajaki skozi goro? V kraljestvu kralja Matjaža, ki po legendi spi pod goro Peco, je mogoče doživeti oboje. Raziskujte nekdanje rudniške rove z gorskimi kolesi in zaveslajte po podzemnem jezeru. Podzemlje lahko obiščete tudi z originalnim rudarskim vlakom in si ga ogledate peš.

Info center Geoparka Karavanke Podzemlje Pece v Mežici predstavlja pomembno dodano vrednost Geoparka Karavanke, saj je info center njegova osrednja točka ali srce, je pa hkrati pomembna dodatna ponudba turističnega rudnika in muzeja v Mežici. Predstavlja prostor, kjer sprejmemo vse obiskovalce Podzemlje Pece in jih navdušimo za Geopark Karavanke in jim hkrati na enem kraju ponudimo celostne informacije. Večnamenski prostor nam omogoča organizacijo različnih dogodkov, od delavnic za otroke pod sloganom „Zabavno, poučno, nič mučno“, do razstav in drugih družabnih druženj. Na ekranih so na ogled predstavitveni filmi o Koroški, Geoparku ali o naši ponudbi. Poskrbljeno je tudi za okrepčilo, na voljo pa so tudi avtentični spominki.

Pred vhodom v rudnik je doživljajski park, kjer vas popeljemo milijone let nazaj v čas dinozavrov in stoletja nazaj v čas Kralja Matjaža. Predstavljeno je okolje pred 220 milijoni let, ko je bilo na našem območju morje. V labirintu Kralja Matjaža lahko poiščete odgovor na vprašanje: »Kdo je bil Kralj Matjaž?«. Prav tako tu najdete zanimive pripovedi o njem, ki so jim dodane lepe ilustracije znanih slovenskih ilustratorjev, na posebni plezalni steni s kristali, pa lahko preizkusite svoje plezalne sposobnosti.

Ogled rudnika z vlakom:

S pravim rudarskim vlakom vas bomo opremljene v rudarsko opremo odpeljali do osrčja rudnika. Ob spremstvu izkušenega vodnika se boste podali po turistični poti, kjer vam bomo predstavili zgodovino rudarjenja in s pomočjo razstavljenih eksponatov doživeli pravi »knapovški šiht« ,ki ga lahko na vašo željo popestrimo s pravo knapovsko malico. Celotni ogled traja od 1:45 do 2 uri.

Ogled rudnika s kolesom

Gorska kolesa so narejena za uživanje po gorah, pri nas pa je možno kolesariti tudi skozi goro, saj smo našli prehod po opuščenih in skrivnostnih rudarskih rovih pod goro Peco. Z vodnikom in svetilkami lahko varno prekolesarite več kot pet kilometrov edinstvene podzemne poti iz ene doline v drugo in doživite nepozabno pustolovščino. Kolesarska avantura se prične ko vas sprejme vodnik v Infocentru Geoparka Karavanke in Podzemlja Pece, na Glančniku v Mežici, s katerim se boste skupaj odpravili do vhoda na Igrčevem v Črni, kjer se boste podali v rudnik. Po prekolesarjeni podzemni poti pridete iz rudnika na Bregu nad Mežico, od koder se spustite po asfaltirani cesti (cca 1,5km) do izhodiščne točke na Glančniku. Stalna temperatura v rudniku je okrog 10°C.Uporaba čelade in naglavne svetilke je obvezna oprema, ki si jo boste izposodili ob plačilu vstopnine. Priporočamo topla športna oblačila in kolesarske rokavice.
Celotna pot traja približno 2,5 ure. Starostna omejitev je 10 let. Obvezna je predhodna rezervacija termina.

Ogled rudnika s kajakom

Pot podzemne avanture se prične pred rudarskim muzejem na Glančniku v Mežici, kjer se turisti vkrcajo na pravi rudarski vlak. Z jamskim vlakom se peljejo po 3,5 km dolgem Glančnik rovu do Unionskega vpadnika. Od tod se peš spustijo, 95m po stopnicah do nivoja vode. Pred vstopom v vodo dobijo potrebno zaščitno opremo nato pa se spustijo v rov zalit z vodo, v katerem že čakajo posebni kajaki za tri osebe. Z vodnikom se odpravijo po manjši podzemni reki do jezerc skoraj 700m pod površjem zemlje, kjer se nadaljuje čarobna vožnja. Obiskovalci lahko sami veslajo po mirni in čisti vodi, ter raziskujejo podzemni labirint.Celotni ogled traja 4 ure. V skupini je lahko max. 8 oseb. Starostna omejitev je 10 let. Obiskovalci morajo biti primerno oblečeni in obuti za hojo. Temperatura v rudniku je v povprečju 10º C. Obvezna je predhodna rezervacija termina.

www.geopark-karawanken.at/slo/info-ce...

BLACK HOLE TRAIL

Black Hole Trail je adrenalinska gorsko kolesarska pot skozi zapuščene rove Rudnika Mežica. Od zaprtja rudnika in do dne, ko je začela proga nastajati, to območje več kot 25 let ni videlo človeške noge. Ogromne dvorane, ki so jih naši predniki izkopavali, so bili včasih napolnjeni s tonami in tonami svinčene rude. Pot se spušča prek 5 obzorij in se spusti za približno 150 višinskih metrov.

Zahtevnost proge je ocenjena s črno: za začetnike in gorske kolesarje, ki vožnje po zelo zahtevnih terenih niso vajeni, proga nikakor ni primerna.
Black Hole Trail je urejen tako, da predstavlja izziv in avanturo tehnično dobro podkovanim in zelo izkušenim gorskim kolesarjem. Proga je polna izzivov in tehnično zelo zahtevnih odsekov, med spustom pa je tudi nekaj zelo zanimivih tekočih odsekov, kjer se je mogoče sprostiti in naužiti pogledov v neskončno črnino velikih dvoran. V primeru, da se kakšen del izkaže za prezahteven, ga je vselej mogoče premagati peš.

www.podzemljepece.com/si/main/black-h...

Kontaktne informacije

Nadaljevalne informacije:
https://www.podzemljepece.com/

Povpraševanja na:
info@podzemljepece.com
Unterkünfte finden Mežica

Keine Einträge gefunden.

Es wurden %count% Einträge gefunden. Bitte Suche verfeinern.

Lokale Suchergebnisse (Entfernung <= 25km)

Več rezultatov (Entfernung > 25km)

Vsi %count% Rezultati iskanja

%name% %region%
%type% %elevation%